2012
- În ianuarie 2013, derulăm Proiectul ”Luna credincioșilor”; în cadrul acestuia, sunt sărbătoriți enoriaşii care au avut în anul 2012 evenimente fericite şi importante în viaţa lor:
- în 6 ianuarie-sărbătorirea celor care au împlinit în anul trecut, 50 de ani de căsătorie, 13 ianuarie- sărbătorirea celor care au avut succese deosebite în anul precedent, indiferent de vârstă, 20 ianuarie-întâlnirea și sărbătorirea tuturor tinerilor care s-au căsătorit în anul trecut, 27 ianuarie -desemnarea ”Celui mai fidel cititor” al bibliotecii parohiei; În 30 ianuarie, la Sfânta Liturghie au slujit Pr. Dumitru Nanu și Pr. Victor Tăut; seara, după slujba Vecerniei, a avut loc sărbătorirea credincioșilor născuți în luna decembrie în sala de la demisolul bisericii, având bucuria de a-l sărbători pe părintele Nicolae Buda;
- În 25 decembrie, am sărbătorit hramul parohiei noastre: sărbătoarea a început cu slujba Sfintei Liturghii, la priceasnă, corul bisericii a susținut un mic concert de colinde. După aceea, pentru cei mici a venit Moș Crăciun cu daruri (100 de copii), s-a distribuit foaia ”Troița” (ultimul număr pe anul 2012) și toți credincioșii au putut admira Expoziția de icoane pe sticlă realizate de copiii de la Cercul de pictură al bisericii și Expoziția de desen din sala mare de la demisol care reunește lucrările participanților la Concursul ”Lumina sărbătorilor de iarnă”, Ediția a 6-a.
- În 19 decembrie, după Sfânta Liturghie, au sosit colindătorii, o grupă de copii de la Grădinița ”Poienița” din Cluj-Napoca cu care Parohia are încheiat un Parteneriat. Copiii s-au împărtășit, au colindat și au primit în dar dulciuri și iconițe de la preoții noștri. La rândul lor, cei mici, însoțiți de d-nele educatoare, împreună cu colindul, ne-au dăruit o icoană pe sticlă.
- În 17 decembrie, la orele 17,00, biserica noastră a fost gazdă pentru micii colindători de la Școala „C-tin Brâncuși ” din Cluj-Napoca! Colindele au fost înmănunchiate într-un frumos program artistic susținut de elevii clasei a IV-a B sub îndrumarea doamnei înv. Rozalia Anghel. În jurul bradului, îmbrăcați în costume naționale, copiii au bucurat privirile, dar și sufletele celor prezenți, preoții parohiei noastre Nicolae Buda și Valentin Bochiș, părinții, bunicii și alți credincioși care au trăit momente emoționante împreună cu acești mesageri ai tradițiilor străbune, port popular și colind totodată. Ca în fiecare an, colindătorii au fost răsplătiți cu daruri și iconițe și îndemnați să fie mereu, de-a lungul timpului, purtătorii obiceiurilor strămoșești.
- Duminică, 16 decembrie are loc etapa finală a Concursului de desen ”Lumina sărbătorilor de iarnă”, Ediția aVIa 2012, în cadrul căreia participanții au primit premiile cuvenite. După Sfânta Liturghie, din fața Sfântului Altar, preoții bisericii au înmânat premiile câștigătorilor care sunt elevi dar și studenți de la secția Artă sacră a Facultății de Teologie. Lucrările premiate sunt icoane pe sticlă, pe lemn, pentru cei mari, iar pentru cei mici, tema primită ”Iarna și bucuriile copilăriei” a prins viață în desene pe hârtie, înveselită atât prin jocurile specifice iernii, cât și prin tradițiile legate de sărbătoarea Crăciunului.
- În 9 decembrie, Corul bisericii noastre a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie la Parohia ”Sfânta Treime” din Huedin (Preot Ciprian Taloș) și a susținut un miniconcert de colinde. Tot în aceeași zi, credincioșii parohiei noastre s-au bucurat de o frumoasă expoziție cu vânzare de decorațiuni de Crăciun, realizate de copiii de la Cercul de pictură, sub îndrumarea d-nei Georgeta Plăcintar. Fondurile bănești obținute vor fi folosite în activitatea filantropică din data de 16 decembrie, de ajutorare a copiilor și vârstnicilor de la Mănăstirea Dumbrava, jud. Alba. Expoziția va fi deschisă pe tot parcursul săptămânii viitoare la demisolul bisericii.
- În 8 decembrie, participanții la Concursul de desen ”Lumina sărbătorilor de iarnă” au susținut proba practică care a constat în definitivarea unei lucrări în fața comisiei de jurizare. Sub îndrumarea d-lor prof. conf. univ dr. Marcel Munteanu și Andor Komives, copiii și studenții au primit ca teme ”Jucăriile Crăciunului” și ”Îngerii, vestitorii Nașterii Domnului” pentru a putea evalua imaginația, creativitatea, spontaneitatea micilor artiști. Premierea va avea loc duminică, 16 decembrie, după Sfânta Liturghie.
- Ca în fiecare an, în seara de 5 decembrie, a poposit la biserica noastră Sfântul Nicolae care a adus copiilor dulciuri și binecuvântare, ocrotindu-i cu bunătatea și blândețea sa (100 de copii). Toți credincioșii, împreună cu cei mici au participat la Slujba Vecerniei cu Litie, după care, în cânt de colindă, copiii s-au bucurat de darurile primite.
- În 4 decembrie, elevii de la Șc. ”C-tin Brâncuși”, însoțiți de Prof. de religie Daniela Necula, au participat la Sfânta Liturghie, s-au spovedit, s-au împărtășit și au colindat;
- Duminică, 2 decembrie 2012, PS. Vasile Someșanul a slujit Sfânta Liturghie în biserica noastră, înconjurat de un frumos sobor de preoți și diaconi.
- Începând din data de 1 decembrie, copiii de la Cercul de pictură al bisericii noastre confecționează decorațiuni de Crăciun.
- Duminică, 9 decembrie va avea loc o expoziție cu vânzare. Fondurile bănești obținute vor fi folosite la activitatea filantropică a copiilor îndreptată spre copiii și bătrânii de la Mănăstirea Dumbrava.
- De Sfântul Apostol Andrei, toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie care poartă numele acestui Apostol, iubit de noi, fiind cel care a încreștinat poporul român, au primit în dar o iconiță cu protectorul lor.
- Începând din a doua săptămână a Postului Crăciunului, elevii de la Șc. ” C-tin Brâncuși”, însoțiți de prof. de religie Daniela Necula au participat la Sfânta Liturghie s-au spovedit, s-au împărtășit și au colindat.
- În 25 noiembrie, după slujba Vecerniei, în sala mare de la demisolul bisericii, a avut loc întâlnirea cu credincioșii care și-au aniversat ziua de naștere în această lună.
- În 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, toți credincioșii care au pășit în biserică la Sfânta Liturghie au primit în dar o iconiță cu Sfânta Fecioară Maria, modelul suprem al femeii creștine care se dăruiește pe sine, slujind celorlalți prin ascultare și smerenie. ”Bune sunt toate slujbele şi folositoare, dar “partea cea bună” pe care să şi-o poată alege femeia este de a fi candelă a credinţei în Dumnezeu, mai întâi în familia sa, şi apoi în mijlocul societăţii în care trăieşte, mai ales că “două puteri sunt în lume: Dumnezeu în cer şi mama pe pământ”! E tot ceea ce aşteaptă Hristos de la noi, aceasta este pilda celor dintâi vestitoare ale Învierii Domnului şi pilda unui nesfârşit număr de mame creştine” (Ziarul Lumina).
- În 18 noiembrie, s-a distribuit gratuit numărul 6 al foii ”Troița”, buletinul informativ al parohiei;
- În perioada 18 noiembrie -16 decembrie 2012, Parohia ”Nașterea Domnului” organizează Concursul de desen ”Lumina sărbătorilor de iarnă”, Ediția a VI-a 2012;
- În 13 noiembrie, a avut loc agapa de Lăsatul secului pentru postul Crăciunului. Ca în fiecare an, elevii de la Școala ”C-tin Brâncuși” din Cluj Napoca (Dir. Prof. Eugenia) marchează intrarea în Postul Nașterii Domnului prin prezența la Sfânta biserică pentru a se bucura de binecuvântare și un cuvânt de învățătură. Elevii clasei a VI-a B, însoțiți de Prof. diriginte Ana-Maria Țibre și Prof. de religie Daniela Necula au participat la Sfânta Liturghie și au primit de la părintele Valentin Bochiș îndemnuri frumoase pentru postul de bucate, dar mai ales pentru postul duhovnicesc săvârșit prin ascultare, smerenie și fapte bune. Apoi, în sala de la demisolul bisericii, după binecuvântarea mesei, copiii s-au bucurat din plin gustând din bucatele pregătite pentru ei, dovedind încă o dată, că numai împreună înmulțim dragostea, bunătatea și generozitatea. Acest eveniment se înscrie în Parteneriatul ”Biserica-poarta deschisă spre cer”, încheiat între Biserica ”Nașterea Domnului” și Școala ”C-tin Brâncuși” în anul școlar 2012-2013.
- În 28 octombrie, seară, după slujba Vecerniei, în sala de la demisolul bisericii, a avut loc întâlnirea credincioșilor din parohie care și-au sărbătorit în octombrie, ziua de naștere.
- Duminică, 28 octombrie toți elevii pezenți la Sfânta Liturghie, au primit în dar cărticele religioase despre spovedanie.
- În 26 octombrie, toți credincioșii care poartă numele Sfântului Dimitrie, au primit în dar câte o iconiță cu ocrotitorul lor; În Parteneriatul încheiat cu Șc. ”C-tin Brâncuși , unul din obiectivele principale este prezența elevilor la Sfânta Liturghie, duminica pentru a rosti Crezul și Tatăl nostru din fața Sfântului Altar.
- Astăzi, 21 octombrie, ne-am bucurat să-i avem în mijlocul nostru și chiar dacă glasul lor a fost timid și sfios, am mărturisit împreună, preoți, copii, părinți, bunici și străbunici credința noastră, fiind oaspeți de seamă la Cina Domnului nostru Iisus Hristos!
- Începând din 19 octombrie 2012, elevii (vârsta minimă 9 ani) de la Cercul de pictură al iconelor pe sticlă și-au reluat activitatea în sala de la demisolul Bisericii ”Nașterea Domnului”, ca de obicei, în fiecare vineri, între orele 16.15-17.30.
- În 16 octombrie, a avut loc Concursul de grafică religioasă. Sub îndrumarea d-nei prof de religie Daniela Necula, elevii cls. a VI-a B și a VIII-a au realizat 45 de desene care reprezintă cruci, troițe, cădelnițe, stâlpi de biserică, chivote, candele. După prezentarea expoziției, a avut loc festivitatea de premiere a celor mai valoroase lucrări. Premiile au constat în cărți religioase (biblie, acatistier, psaltire), iconițe și diplome. Evenimentul s-a încheiat printr-o agapă la care copiii s-au bucurat împreună de rezultatele frumoase ale muncii lor.
- Între 6-7 octombrie, Parohia ”Nașterea Domnului” a organizat un pelerinaj la mănăstirile din Nordul Moldovei, unde istoria este scrisă pe lespezile de piatră ale tuturor mănăstirilor construite de-a lungul a sute de ani de strămoșii noștri, dar și de contemporanii noștri, întreținând astfel, nestinsă flacăra rugăciunii din cele mai vechi timpuri până azi. : Piatra Fântânele, Dorna-Arini, Moldovița, Sucevița, Bogdana-Rădăuți, Catedrala din Rădăuți, Putna, Sihăstria Putnei, Sfântul Ioan -Suceava, Biserica Sfântul Gheorghe-Suceava),Dragomirna, Humor, Voroneț;
- În 30 septembrie, după slujba Vecerniei, în sala de la demisolul bisericii, a fost prima întâlnire a credincioșilor din parohie care, în luna septembrie, și-au sărbătorit ziua de naștere.
- În 29 septembrie, am sărbătorit cei 95 de ani împliniți azi de credinciosul bisericii noastre, Nicolae Borzescu, ducând în casa acestuia rugăciunea de mulțumire, un mic dar și toată considerația noastră pentru anii frumoși pe care i-a dăruit Bunul Dumnezeu.
- În 23 septembrie, părintele Octavian Picu, a slujit Sfânta Liturghie împreună cu preoții și credincioșii parohiei noastre și a ținut un cald cuvânt de învățătură, explicând credincioșilor că numai adevărata credință ne ajută să aruncăm mreaja ca în adâncul unei mări, în adâncul sufletelor noastre, unde ne așteaptă Mântuitorul, dând sens tuturor căutărilor și nedumeririlor noastre.
- În 18 septembrie, copiii premiați la Concursul literar- religios ”Lăsați copiii să vină la Mine!” (Daniela Necula, Andreea Mureșan, Irina Rusu și Matei Bolog) au participat la emisiunea ”Pururi tânăr” la Radio Renașterea, realizată de Andreea Pâgleșan.
- În 17 septembrie, părintele Nicolae Buda a participat la festivitatea de deschidere la anului școlar la Școala ”Constantin Brâncuși”. Ca de fiecare dată, a binecuvântat prin rugăciune elevii, profesorii și părinții și a ținut pentru toți cei prezenți un scurt cuvânt de învățătură subliniind importanța colaborării celor 3 instituții biserica, școala și familia în educația morală a tinerei generații.
- În 16 septembrie, a avut loc în biserică, după Sfânta Liturhie, premierea copiilor participanți la Concursul literar-religios ”Lăsați copiii să vină la Mine!”, Ediția a 6-a; În 9 septembrie, în prima duminică după 4 septembrie (dată importantă în istoria bisericii ”Nașterea Domnului” care semnifică sfințirea demisolului), de 11 ani, sărbătorim, ziua parohiei, ziua comunității noastre. Toți cei prezenți au primit apoi colăcei, vin, iconițe, s-a distribuit ”Troița”, foaia parohiei. De asemenea, au fost expuse icoanele pe sticlă realizate de copiii de la Cercul de pictură al bisericii.
- În 18 august, am mers în pelerinaj la Biserica din Brăișoru, Protopopiatul Huedin pentru a participa la slujba de resfințire a bisericii și la Sfânta Liturghie arhierească pentru a fi împreună cu părintele Dan Ionuț Lupuțan care a fost cântăreț în sfântul nostru locaș. A slujit Î.P.S. Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Am pășit pragul Mănăstirii de la Râșca Transilvană pentru rugăciune și pace sufletească, apoi am admirat neasemuitele priveliști de la Beliș-Fântânele și de la Mărișelu și am ajuns la ceas de seară la Mănăstirea Florești, din apropierea Clujului, spre care curg fără încetare, de la înființarea ei, rugile creștinilor .
- În 17 august, împreună cu părintele Valentin Bochiș, am pășit pragul casei domnului Victorin Procopan, pentru a aduce și noi acolo rugăciune de mulțumire, flori și daruri, așa cum și domnia sa pășește zilnic pragul bisericii pentru a se ruga, biserică pe care, așa cum mărturisește, a văzut-o crescând de la prima cărămidă și până astăzi. Plin de înțelepciune, de căldură și pace, cu ochii umezi, ne-a adus bucurie în suflet, aceeași bucurie cu care Dumnezeu i-a dăruit anii frumoși, îndelungați, cu sănătate, purtându-l prin vâltorile dar și seninul zilelor trăite de-a lungul celor 91 de ani de viață!
- În 16 august, am sărbătorit cei 91 de ani de viață pe care bunul Dumnezeu i-a dăruit credincioasei bisericii noastre Pruneanu Raveca. Rugăciunea, florile, micul dar cu care am pășit pragul casei sale, au adus lacrimi de bucurie în ochii ei calzi și plini de blândețe.
- În 15 august, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, biserica a fost împodobită cu chipurile a sute de credincioși, chipuri pline de lumina revărsată din iubire și din cântarile dragi închinate Precuratei Născătoare de Dumnezeu. După Sfânta Liturghie, care a așezat pacea în sufletele celor care au fost împreună slujitori în cerul de pe pământ cu Hristos, cu Maica Domnului și cu toți sfinții, credincioșii care poartă numele Preasfintei Fecioare Maria au primit în dar câte o iconiță a ocrotitoarei lor pe drumul cel strâmt al mântuirii. Pe parcursul întregului post al Adormirii Maicii Domnului, în fiecare seară, s-a citit în biserică Paraclisul Maicii Domnului, urmat de o cateheză, program care s-a desfășurat în toate parohiile din arhiepiscopie. În ajunul marelui paraznic al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, preoții împreună cu credincioșii au săvârșit Vecernia cu Litie, Paraclisul Maicii Domnului și Prohodul Adormirii Maicii Domnului și și-au mângâiat sufletele cu cântarile dragi închinate Maicii lui Dumnezeu.
- În 12 august, părintele Simion Felecan, preot la o parohie romanească din Munchen, Germania, a slujit Sfânta Liturghie împreună cu preoții și credincioșii bisericii noastre. A fost o duminică frumoasă, deoarece, după Sfânta Liturghie, am sărbătorit împreună toți cei aflați la biserică cei 95 de ani dăruiți de Dumnezeu credincioasei Maria Șopterean.
- În 6 august, de Schimbarea la față, toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au primit în dar câte o iconiță.
- În 5 august, am sărbătorit cei 96 de ani de viață ai credincioasei bisericii noastre Lucreția Brad.
- În 28 iulie 2012, parohia noastră a organizat un pelerinaj la mănăstirile Sânmartinul de Câmpie, Socolul de Câmpie , Cașva din județul Mureș și Mănăstirile ”Sfântul Ilie” din Toplița și ”Adormirea Maicii Domnului” de la Izvorul Mureșului din județul Harghita. La intoarcere, am pasit treptele manastirilor Recea si ” Mihai Voda” din Turda.
- Duminică, 23 iulie, după Sfânta Liturghie, elevii și studenții care au participat la sfânta slujbă au primit în dar albume de artă, iar după aceea, la apelul ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei adresat tuturor bisericilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului s-a început colecta pentru reconstrucția bisericii din satul clujean Dealul Negru, comuna Călățele, care a ars complet în urma unui incendiu în data de 26 iunie 2012. La vecernie, un grup de credincioși din parohia noastră a mers la Mănăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului” din Florești, jud. Cluj pentru a se închina la moștele Sfinților Mucenici și Doctori fără de arginți Epictet și Astion care au fost aduse în Mitropolia Clujului de la Mănăstirea Halmiris din episcopia Tulcei.
- În 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Pr. Ilie, toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie care poartă numele acestui mare prooroc al Vechiului Testament au primit în dar câte o iconiță cu ocrotitorul lor. Toți elevii și studenții care au participat la Sfânta Liturghie au primit în dar câte un album de artă din colecția ”Marile muzee ale lumii”.
- Duminică, 15 iulie, toți elevii din clasele I-VIII prezenți la Sfânta Liturghie, au primit în dar cîte un album de artă din colecția ”Marile muzee ale lumii”.
- În 29 iunie, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, au primit în dar iconițe toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie care poartă numele acestor mari propovăduitori ai credinței creștine.
- Dumincă, 24 iunie, au fost premiați și felicitați în biserică, după Sfânta Liturghie, elevii cu rezultate bune la învățătură de la Școala ”Constantin Brâncuși” Cluj-Napoca.
- 2 iulie, părintele Nicolae Buda a fost invitat la festivitatea de încheiere a anului școlar de la Școala ”Constantin Brâncuși” unde a rostit o rugăciune de mulțumire și a apreciat foarte buna colaborare dintre școală și biserică pe parcursul întregului an.
- În 12 iunie, de Ziua Sfântului Onufrie, 51 de elevi de la Școala ”Constantin Brâncuși” Cluj-Napoca au fost prezenți la Biserică după Sfânta Liturghie unde au participat la Concursul de poezii și cântece religoase ”Micul Onufrie”, aflat la Ediția a 6-a. Pregătiți de d-na învățătoare Dana Apostoaie și d-na prof. de religie Daniela Necula, copiii au pus în scenă povestea ”Pâinea Sfântului Onufrie” și au interpretat cântece și poezii religioase. După aceea, părintele Nicolae Buda le-a mulțumit copiilor pentru darul lor și le-a așezat în suflet importanța cinstirii sfinților, ei fiind modele vii pentru noi. În prezența d-nei director Eugenia Marcu, a d-nei profesor Ana Maria Țibre și a credincioșilor din parohie, copiii au fost răsplătiți cu diplome, iconițe și micuțele pâini care amintesc de darul Sfântului. Apoi, toți invitații au coborât în sala de la demisolul bisericii unde au admirat Expoziția de fotografii ”Copiii în biserică” și au participat la o agapă pregătită pentru ei.
- În 7 iunie, a avut loc după Sfânta Liturghie, agapa de Lăsatul secului pentru Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Au participat elevii clasei a III-a B, de la Școala ”Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca. Însoțiți de doamna învățătoare Rozalia Anghel, copiii au venit la biserică, au participat la Sânta Liturghie și au fost primiți cu căldură de părintele Valentin Bochiș care a purtat cu ei un dialog despre post și ascultare. Apoi au coborât în sala de la demisolul bisericii unde, după ce părintele a binecuvântat masa, copiii s-au bucurat de bunătatea bucatelor și de iubirea cu care au fost înconjurați.
- De Praznicul Rusaliilor, 3 iunie, s-a săvârșit Sfânta Liturghie care a adus pace și bucurie în sufletul sutelor de credincioși care au înfrumusețat cu chipurile și sufletele lor sfântul nostru lăcaș în zi de mare sărbătoare, ziua de naștere a Bisericii Creștine; a urmat apoi sfințirea apei și a spicelor, după care credincioșii au fost binecuvîntați și au plecat la casele lor, ducând un strop din pacea pe care Mântuitorul ne-a lăsat-o nouă; s-a distribuit gratuit numărul 4 al foii parohiei ”Troița” și a fost anunțat Concursul literar-religios ”Lăsați copiii să vină la Mine!”, Ediția a VI-a. Seara, s-a săvârșit la Catedrala Mitropolitană din Cluj, de la ora 17, Vecernia plecării genunchilor, urmată de o procesiune la care au participat ierarhi, preoți și credincioși din toate parohiile Clujului, dar și din cele învecinate, preînchipuind drumul spre holde, fiind în același timp și un semn de unitate și comuniune, după care, ne-am reîntors în fața Catedralei unde s-au sfințit apa și spicele de grâu și odată cu ele întreaga fire însuflețită și neînsuflețită pentru a fi păzită de tot răul ce lesne ne înconjoară.
- Între 3 iunie-17 septembrie 2012, se desfășoară la Parohia ”Nașterea Domnului”, Cluj-Napoca Concursul literar-religios ”Lăsați copiii să vină la Mine!”, Ediția a VI-a. Participanți: elevii din clasele III-VIII. Programul concursului: 3 iunie-24 iunie- înscrierea la concurs la biserică; 25 -iunie-1 septembrie- redactarea lucrărilor; 2-9 septembrie-depunerea lucrărilor la biserică; 10-13 septembrie-evaluarea lucrărilor; 16 septembrie-decernarea premiilor;
- 17 septembrie-participarea premianților la Radio Renașterea.
- Din 2 iunie până în 25 iunie este deschisă la sala de la demisolul bisericii ”Nașterea Domnului” Expoziția de fotografii ”Copiii în biserică” care reunește peste 150 de fotografii care surprind imagini de la toate activitățile realizate cu cei mici în biserică în cadrul Proiectului ”Copiii, Mâinile lui Hristos”.
- În 26-27 mai, parohia noastră organizat un pelerinaj la cîteva mănăstiri din județele Mureș, Brașov, Prahova și Sibiu, însoțiți de părintele Nicolae Buda; am vizitat Mănăstirea Recea (județul Mureș), Bunești, Măn. Poiana Brașov, Biserica Neagră din Brașov, Mănăstirea Cheia, cu biserica veche cu hramul Sfânta Treime (1835) și paraclisul mai nou -1924 (Adormirea Maicii Domnului), Mănăstirea Suzana, Măn. Zamfira (ctitorită în 1714 de jupânița Zamfira, soția lui Manuil Apostol, omul de încredere al lui Constantin Brâncoveanu care a fost omorât de turci; pictura interioară, executată de pictorul Nicolae Grigorescu la vârsta de 18 ani), Mănăstirea Cornu(2003), Mănăstirea Sinaia (veche ctitorie a spătarului Mihail Cantacuzino. Încărcată de istorie, mănăstirea veche, din 1690-1695, construită în stil brâncovenesc, pictată în pridvor și în naos de Pârvu Mutu Zugravu, a primit cu bucurie lângă ea biserica nouă(1842-18946) și paraclisul); Mănăstirea Caraiman, un complex monahal nou din Arhiepiscopia Bucureștilor care cuprinde un schit de lemn, o biserică încăpătoare din zid care va fi pictată în tehnica mozaic, un Centru social, un sediu pentru tabere de vară, întruniri și conferințe; Mănăstirea Predeal cu biserica veche ce datează din 1774, ctitorie a lui Ioanichie Ieromonahul, cu hramul Sfântul Nicolae și biserica nouă din 1835; la Mănăstirea Brâncoveanu Sâmbăta de Sus, cu istorie lungă, din 1696, ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu.
- În 24 mai, de Ziua Înălțării Domnului, după Sfânta Liturghie s-a săvârșit un parastas pentru pomenirea tuturor eroilor neamului românesc. Sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Ziua Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. Luni, 21 mai, de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, întocmai cu Apostolii, toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au primit cîte o iconiță cu ocrotitorii lor.
- Duminică, 20 mai, după Sfânta Liturghie, ca un semn de recunoștință adusă în primul rînd lui Dumnezeu pentru darurile Sale pogorâte din destul spre noi, ne-am bucurat împreună cu Andreea Mureșan care, la 14 ani , a scris un mic roman. De asemenea, au slujit împreună cu preoții parohiei noastre, Pr. Ioan Raza și Protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican care a așezat la sufletele credincioșilor noștri un cald cuvânt de învățătură la Evanghelia Orbului din Naștere.
- Sâmbătă, 19 mai 2012 s- organizat o activitate filantropică, îndreptată spre copiii de la Centrul Maternal ”Sfânta Veronica” de la Mănăstirea Dumbrava, jud. Alba. Au participat 39 de copii între 7-14 ani. Această activitate se înscrie în Proiectul ”Copiii, Mâinile lui Hristos”, inițiat anul acesta de Patriarhia Română, derulat și de Parohia ”Nașterea Domnului” în parteneriat cu mai multe parohii și școli din Cluj-Napoca și nu numai. Proiectul, coordonat de preoții acestor parohii și de d-na Georgeta Plăcintar, a cuprins mai multe ateliere în cadrul cărora copiii au confecționat mărțișoare, felicitări, au decorat ouă și au pictat icoane pe sticlă, fiecare activitate finalizându-se cu expoziții cu vânzare, valorificând astfel munca micilor artizani. Cu fondurile bănești obținute din munca copiilor la care s-au adăugat câteva donații, au fost cumpărate obiecte de îmbrăcăminte (treninguri, tricouri) și s-a organizat un pelerinaj la Mănăstirea Dumbrava, Jud. Alba: copiii au fost prezenți sâmbătă, 19 mai 2012 la Centrul Maternal ”Sfânta Veronica” pentru a le oferi celor 70 de copii instituționalizați daruri: articole de îmbrăcăminte noi, rechizite școlare, cărți, dulciuri, jucării. O parte din daruri au fost oferite de familiile copiilor de la Grădinița ”Lumea copiilor”, Cluj-Napoca și de către părinții copiilor participanți la proiect. Însoțiți de preoții Nicolae Buda și Dan-Ionuț Lupuțan și de toți cei care s-au implicat în aceste activități, copiii s-au închinat la Mănăstirea Dumbrava. La întoarcere, la ora amiezii, am poposit la Mănăstirea Mihai Vodă din Turda pentru a spune o rugăciune și apoi la Mormântul lui Mihai Viteazul, unde odihnește trupul acestuia, preoții au citit o ectenie, iar copiii au participat la o oră de istorie ținută de ei, amintind cîteva date din viața viteazului domnitor.
- În 6 mai, după Sfânta Liturghie,ne-am bucurat împreună, toți credincioșii parohiei de rezultatele bune obținute de unul din copiii noștr: Gabriela Pod a câștigat Locul III la Concursul Național de Iconografie pe sticlă, Ediția a II-a 2012, Secțiunea copii care activează la Cercul de icoane pe sticlă al bisericii.
- În 29 aprilie, de Duminica Mironosițelor, Sfânta Liturghie ne-a unit prin rugăciune sufletele așezând acolo cuvintele vii ale Evangheliei care poartă peste veacuri curajul, dragostea și loialitatea femeilor purtătoare de mir care, venind să ungă cu miresme Trupul lui Iisus, au fost primele care, văzând arătare de înger, au primit vestea cea mare a Învierii. Nevăzute, neștiute, smerite, au vrut să fie acoperite de întunericul nopții, dar ca orice lucru făcut cu iubire și jertfă, nici acesta nu a rămas nerăsplătit… Și ca întotdeauna și astăzi, nevăzute, neștiute, mâini de mamă, de soră, de soție, de bunică alină și mângâie ca atunci, cu aceeași iubire tot ce ating. Ca semn de rucunoștință, ele au primit azi, în dar, iconița Maicii Domnului care să le însoțească pe cale, fiind exemplu viu de dăruire, iubire și bucurie .
- În 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie care poartă acest nume au primit în dar câte un acatist al acestui Sfânt pentru a le fi model de biruință împotriva răului și a păcatului!
- În 15 aprilie, de praznicul Sfintelor Paşti, la Sfânta Liturghie au participat foarte mulţi credincioşi. După aceea, ei s-au bucurat de Expoziția de ouă decorative realizate de copiii de la Cercul de pictură și de la Liceul pentru deficienți de Auz din Cluj-Napoca. De asemenea, în Ziua Învierii Domnului, s-a distribuit gratuit numărul 3 pe anul acesta al foii ”Troița” și în jur de 100 de copii s-au vor bucurat și ei de pacheţele cu dulciuri. La slujba Învierii de la miezul nopții, au fost prezenţi sute de credincioşi care au venit şi au luat Lumina şi au răspuns “Hristos a înviat! ” la vestea cea bună pe care au adus-o, la fel ca femeile mironosiţe, preoţii bisericii noastre. Apoi, au primit Sfintele Paşti, ducând fiecare acasă, Lumina Învierii şi pâinea şi vinul sfinţite. Dimineața, Sfânta Liturghie ne-a unit din nou învăluindu-ne în pacea sfântă care izvorăște din sufletele care se roagă împreună.
- În liniștea zilei de sâmbătă, 14 aprilie, s-a săvârșit Sfânta Liturghie, trăind cu emoție cuvintele acesteia “În mormânt cu trupul și în iad cu sufletul, ca un Dumnezeu, în rai cu talharul și pe scaun ai fost, Hristoase, cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, toate umplându-le Cela ce ești necuprins”. În toate ale firii se simte o așteptare, freamătă parcă toate pătrunse de promisiunea Mântuitorului în Învierea de a treia zi care va revărsa peste noi toți lumina neînserată a Învierii și a vieții veșnice.
- În 13 aprilie, în Vinerea Mare ne-am rugat împreună lângă mormântul Domnului, împodobit cu florile albe ale curăției și udate cu lacrimile iubirii, cântând Prohodul, cu tristețe, dar cu nădejdea Învierii, celei de a treia Zi.
- În 12 aprilie, în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, la Vecernie, s-a citit Denia celor 12 Evanghelii, iar după a cincea Evanghelie, crucea a fost purtată în procesiune din Sfântul Altar în mijlocul bisericii pentru a putea sta la picioarele ei credincioșii și a se închina Sfintelor Patimi ale Mântuitorului. Cuvântul de învățătură despre adevărata pocăință a fost ținut de Părintele Samuel Cristea.
- În 8 aprilie, de sărbătoarea Floriilor, după slujba Vecerniei, Parohia ”Nașterea Domnului” a organizat două evenimente cultural-religioase: Concertul de cântece religioase, un buchet de cântări dăruite Mântuitorului și nouă tuturor de Fam. Părintelui Ciprian Taloș, Petronela şi Maria şi Expoziția de icoane pe sticlă ”Cu Hristos pe calea Învierii” realizată de noi, în parteneriat cu Școala Populară de Arte ”Tudor Jarda” din Cluj-Napoca și cu Parohiile ”Sfântul Mina”, ”Sfinții Ioan, Iorest și Sava” din Cluj-Napoca și Parohia Brăișoru din Protopopiatul Huedin. Expoziția reunește în jur de 80 de icoane pe sticlă, realizate de copii și câteva credincioase din parohiile participante. Expoziția este cu vânzare și va fi deschisă în sala de la demisolul bisericii între 8-21 aprilie 2012.
- În 8 aprilie, de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, credincioșii, prezenți în număr foarte mare la Sfânta Liturghie au înflorit Sfântul lăcaș cu chipurile lor și au dat strălucire acestei zile ploioase și reci, ștergând de pe obrajii ei lacrimile, rugându-se împreună cu preoții, spre slava lui Dumnezeu și bucuria marii familii care este parohia noastră. La sfârșit, au fost sfințite mlădițele de salcie și au fost împărțite celor prezenți, fiecare credincios, mângâiat de harul Duhului Sfânt a mers acasă, ducând cu el o părticică din imensa iubire a lui Dumnezeu pentru noi, oamenii și toată creația Lui.
- În 6 aprile, copiii de la Grădinița ”Lumea copiilor” însoțiți de educator Natalia Cimuca au venit la biserică pentru a se împărtăși și a aduce alimente pentru familiile asistate din parohie;
- În 4 aprilie, o grupă de copii de la Grădinița ”Lumea copiilor” a venit la biserică pentru a se împărtăși și au adus cu ei daruri (alimente) pentru familiile asistate din parohie;
- Între 2-7 aprilie, are loc Programul ”Școala altfel”, derulat de școli și grădinițe: astfel, în 2 aprilie, biserica noastră a primit 2 grupe de copii de la Grădinița ”Mămăruța” pe care i-a împărtășit Pr. Dorel Man, apoi au venit 2 grupe de copii de la Grădinița ”Lumea copiilor” (Educator Georgeta Plăcintar) care, de asemenea, s-au împărtășit și au adus jucării, dulciuri, rechizite pentru copiii de la Mănăstirea Dumbrava, iar Pr. Valentin Bochiș le-a mulțumit pentru daruri și iubirea pe care au arătat-o pentru cei care nu beneficiază de căldura unui cămin; elevii din clasa a IV-a de la Școala ”Constantin Brâncuși” însoțiți de Prof. de religie Daniela Necula, au vizitat Biblioteca bisericii noastre și au aflat lucruri interesante despre drumul pe care-l parcurge cartea până ajunge pe raft și apoi pe masa celor care doresc s-o citească.
- Miercuri, 21 martie, preoții și credincioșii bisericii noastre au participat la Taina Sfântului Maslu, săvârșită la Parohia ”Sfântul Dumitru cel Nou”, în cadrul tradiționalelor seri duhovnicești organizate împreună în Postul Sfintelor Paști.
- Duminică 18 martie, a avut loc premierea copiilor participanți la Concursul literar-religios ”Bucuria sărbătorii Bunei Vestiri”, Ediția a IV-a 2012. Premiile au constat în diplome, cărți religioase, cărți de rugăciuni și dulciuri care au fost înmânate de preoții bisericii noastre.
- Vineri, 9 martie s-au reluat serile duhovnicești din Postul Sfintelor Paști prin săvârșirea Sfintei Taine a Maslului în biserica noastră împreună cu preoții și credincioșii Parohiei ”Sfântul Dumitru cel Nou” din Cluj-Napoca. A urmat apoi un cuvânt de învățătură despre adevăratul post, împărtășit de către Pr. Iacob Cizmaș și miruirea credincioșilor . În săptămâna a patra din Post, miercuri seara, Biserica ”Sfântul Dumitru cel Nou” din Cluj-Napoca va fi gazda următoarei întâlniri a preoților și credincioșilor celor 2 parohii la Sfânta Taină a Maslului.
- Duminică, 26 februarie, Corul bisericii noastre, însoțit de Pr. Dorel Man, a fost prezent la Zalău, la invitația Preotului Paroh Ioan Ghiurco și a Corului Catedralei ”Înălțarea Domnului” unde a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie.
- În 26 februarie , în cadrul Proiectului “Copiii, Mâinile lui Hristos” s-a finalizat prima secțiune înscrisă în cadrul acestuia prin Expozițiile cu vânzare de felicitări și mărțișoare executate de copii.
- În 24 februarie, a avut loc agapa de Lăsatul Secului ”Veniți de luați bucurie!”pentru Postul Sfintelor Paşti.
- În perioada 19 februarie-19 martie 2012, în cadrul Proiectului ”Copiii-mâinile lui Hristos” se desfășoară Concursul literar religios ”Bucuria sărbătorii Bunei-Vestiri” după următorul program: 19 februarie – anunțarea concursului în biserică; 19 februarie-9 martie- înscrierea participanților și pregătirea subiectelor după modelul primit la înscriere, în funcție de vârstă și programa școlară; 10 martie, orele 12-14 – participanții se vor prezenta la Biserica ”Nașterea Domnului și vor redacta lucrarea , după aceea corectarea lucrărilor; 18 martie – premierea participanților, în biserica ”Nașterea Domnului”; înscrierea se va face pe lista aflată la intrarea în biserică, în cutia roșie, în dreapta.
- În perioada februarie -iunie 2012, se va desfășura Proiectul intitulat ”Copiii Mâinile lui Hristos!” care se adresează elevilor claselor II-VIII de la Șc. ”C-tin Brâncuși”, elevilor clasei a V-a de la Liceul pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca, tuturor copiilor doritori din parohiile implicate, dar și celor mari. SECȚIUNI:I. Executarea de felicitări și mărțișoare tradiționale (premierea celor mai frumoase lucrări, expoziție cu vânzare–26 februarie 2012); II. Concursul literar ”Bucuria sărbătorii Bunei Vestiri”, Ediția a IV-a, 19 februarie-18 martie 2011, adresat elevilor din clasele III-XII; regulamentul și subiectele vor fi anunțate în ziua demarării concursului; III. Expoziție de creații plastice (icoane pe sticlă, pictură) de Florii-8 aprilie 2012; IV. Executarea de ouă decorative de Sfintele Paști (premierea celor mai frumoase creații; expoziție cu vânzare–15 aprilie 2012); V. Pelerinaj la Mănăstirea Dumbrava și la Turda la Căminul de copii și de bătrâni pentru a le oferi pachete cu alimente, haine, dulciuri, jucării pentru cei mici și mângâiere sufletească. Participă copiii cu rezultatele cele mai bun în cadrul proiectului (sunt folosite pentru aceasta fondurile bănești rezultate din expozițiile realizate în această perioadă, dar și prin participarea parohiilor). VI. Expoziția de fotografii ”Copiii în biserică!” –fotografii de la evenimentele la care au participat copiii în biserică– 3 iunie 2012 (concursuri, premieri, pelerinaje la mănăstiri). SEDIUL ȘI PROGRAMUL DESFĂȘURĂRII activităților.
- Duminică, 5 februarie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a slujit pentru prima dată Sfânta Liturghie în biserica noastră, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.
- În 30 ianuarie, de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur, toți credincioșii participanți la Sfânta Liturghie care poartă numele acestor iubiți sfinți au primit în dar câte o iconiță;
- În cadrul Proiectului ”Luna credincioșilor”, ultimul eveniment de la Parohia Ortodoxă Română ”Naşterea Domnului” din Cluj-Napoca a avut loc duminică 29 ianuarie 2012.Ca în fiecare an, în această zi, Biblioteca Parohiei a premiat cititorii care au solicitat cele mai multe cărți în anul 2011 din fondul de publicații pe care-l deținem. Biblioteca Parohiei „Naşterea Domnului” are un fond de publicaţii de 8000 de volume (literatură religioasă, beletristică, literatură pentru copii, istorie, geografie, filosofie, critică şi estetică literară, dicţionare, enciclopedii, periodice).Majoritatea cărților sunt donate de credincioși, ei și copiii lor fiind beneficiarii direcți ai serviciilor acestei biblioteci care funcționează la demisolul bisericii existând și posibilitatea de a citi aici, zilnic, presa religoasă. Biblioteca este deschisă cititorilor de toate vârstele în fiecare zi, după programul de funcționare al bisericii (7-19).
- În această săptămână, am pregătit întâlnirea cu familiile casătorite în biserica Nașterea Domnului din Cluj-Napoca în anul 2011. La această sărbătoare, au fost prezente 9 familii. Ne-am bucurat să fim împreună la Sfânta Liturghie. După aceea, în fața Sfântului Altar, au urcat pe solee tinerii, doi câte doi, unul lângă celălalt, cu emoții, dar hotărât, așa cum viața le cere s-o facă în fiecare zi. Acolo, au primit felicitările preoților , iar timpul nu mai avea parcă măsură. Cântarea de ”La mulți ani!” trecea peste dimensiunile timpului, intrând așa parcă în veșnicie, pentru că toată lumea această zidită de Dumnezeu, de veacuri își odihneste capul pe umărul cald al familiei, lăsată ca o binecuvântare de Cel de Sus, pentru omul care ține seama de cuvintele Mântuitorului, ”Unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor”. Iar pentru ca pacea să fie deplină, mica familie, unde omul primește mângâiere și ocrotire și bucurie prin iubire și răbdare, trebuie să fie mlădița marii familii a bisericii noastre dreptmăritoare. Numai așa, prin trupul mai întâi firav al familiei va curge seva dătătoare de putere și viață a tainelor și a slujbelor bisericii, cei doi devenind astfel unul altuia cale spre mântuire. A urmat apoi agapa, unde au primit cuvintele calde și pline de emoție ale preoților bisericii. Apoi, gustând din cele puse pe masă, tinerii au avut prilejul să se cunoască și să se bucure de această inedită întâlnire, să comunice față către față, uitând o vreme de telefon, de calculator care, deși, înlesnesc foarte mult relațiile dintre oameni, sunt de multe ori doar o formă falsă de comunicare. Pentru că cea mai mare bucurie a omului este aceea pe care o trăim toți în familiile noastre când vedem chipul celor dragi care se mișcă în jurul nostru, încercând fiecare să dăruiască din ceea ce Dumnezeu a pus în noi: iubire, pace, facerea de bine, bunătate, bucurie. Iar atunci când aceste roade de Sus se vor împuțina, unul din doi, cu putere de Sus va ști să le acopere din destul cu ascultare, cu răbdare și cu nădejdea că iubind, înmulțim iubirea și răbdând, înmulțim răbdarea, deschizând porțile albe ale Cerului. Icoanele primite în dar și așezate apoi la loc de cinste în casele acestor tineri, vor rămâne peste timp semnul smerit al acestui ceas de sărbătoare care sperăm noi să fie prilejul de a lega prietenii între aceste familii care s-au despărțit cu promisunea ca anul viitor, în a 4-a duminică din ianuarie să se reîntâlnească ei și cei care la anul vor păși în fața Sfântului Altar.
- Parohia Ortodoxă Română „Naşterea Domnului” a dedicat luna ianuarie sărbătoririi enoriaşilor care au avut în anul 2011 evenimente fericite şi importante în viaţa lor. Dacă în 8 ianuarie ne-am întâlnit cu o generaţie care a mers pe firul vieţii frumos, elegant, cu respect pentru valorile morale şi virtuţile familiei creştine, pe 15 ianuarie, am sărbătorit în Biserică pe cei care au avut succese deosebite la Competiţii Naţionale şi Internaţionale în anul 2011. Şi cu o excepţie, toţi cei care au răspuns chemării noastre sunt copii şi tineri între 9-19 ani care au înmulţit talanţii primiţi de la Dumnezeu pentru că, drept răsplată au primit medalii, diplome, premii la Concursuri de Poezie şi desen, ca sportivi sau pentru rezultate excepţionale şcolare la competiţii naţionale şi internaţionale. Majoritatea sunt elevi ai Şcolii „C-tin Brâncuşi” din cartierul Gheorgheni. Ei sunt dovada vie că părinţii şi bunicii, şcoala şi biserica şi-au făcut datoria: şi aşa, la fel ca şi cei dinainte, ei, nepoţii lor, au pornit pe firul vieţii elegant, cu acelaşi respect pentru valorile morale şi virtuţule creştine. Ne-am bucurat împreună cu aceşti „campioni” pentru că, succesul lor înseamnă mai întâi darul Celui de Sus şi apoi muncă, responsabilitate, dăruire, spirit de echipă, respect, cinste, valori de care are nevoie lumea noastră pentru a căpăta stabilitate, lumină, nădejde de mai bine. Excepţia o reprezintă un credincios de 75 de ani, Rusu Constantin, Campion Naţional la Orientare Turistică la veterani, participant şi medaliat la mai multe Competiţii internaţionale de orientare Turistică. Campionii noştri sunt: Tătar Kevin (elev la Şc. C-tin Brâncuşi, multiplu campion internaţional şi Locul III la Campinoatul de karate Kyokushin), Dâmbar Darius ( elev la Şc. C-tin Brâncuşi, campion mondial la shotokan- Serbia), Pop Anca ( elevă la Şc. C-tin Brâncuşi, medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Științe -Nigeria), Tătar David (elev la Şc. C-tin Brâncuşi, vicecampion național la karate), Chiorean Mihai (elev la Şc. C-tin Brâncuşi,Premiul I la Concursul Național de Evaluare în Educație la Limba engleză), Ghilea Alexia (elevă la Şc. C-tin Brâncuşi, 8 ani, Locul 2 la Campionatul Național de karate 2011), Iepure Mihai (19 ani, multiplu campion național la Judo, premii și medalii la cupe naționale, campion internațional (Locul I-2007, Locul II-2008), Bolog Matei (elev în cls. a V-a la Lic. ”Gh. Șincai”, Premiul I la Concursul ”Prieteni în biserică” organizat de Ziarul ”Lumina” la ambele secțiuni), Mărgineanu Nicolae (elev la Şc. C-tin Brâncuşi, elev în cls. a III-a, Premiul I la Concursul ”Prieteni în biserică” , Secțiunea desen), Chiorean Maria (elevă la Şc. C-tin Brâncuşi, elevă în cls. a IV-a, Mențiune la Concursul ”Prieteni în biserică”), Hodrea Maria (elevă la Şc. ”C-tin Brâncuşi”, în cls. a III-a Premiul Special la Concursul ”Prieteni în biserică”), Procopciuc Alexandra (elevă la Şc. ”C-tin Brâncuşi”, în cls. a III-a Premiul Special la Concursul ”Prieteni în biserică”). Dacă la început de ianuarie i-am avut printre noi pe veteranii întru ale căsniciei, în 22 ianuarie, ne întâlnim, după Sfânta Liturghie, cu perechile de tineri cununate în anul 2011 în biserica noastră. Astfel, la o mică agapă, ei au prilejul să se cunoască, să-şi împărtăşească gândurile şi bucuriile primului an de căsătorie. În 8 ianuarie 2012, duminică, după Sfânta Liturghie au fost sărbătorite familiile din parohie care au împlinit 50 de ani de căsătorie în anul 2011; cele 5 familii au primit în dar icoane, flori şi ne-am bucurat împreună cântându-le “La mulţi ani!” de frumuseţea acestui dar frumos- viaţa în familie pe care Dumnezeu le-a dăruit-o cu îmbelşugare;
- În 7 ianuarie, de Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, toţi credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie care poartă numele Inaintemergătorului şi Botezătorului Ioan au primit î dar câte o iconiţă cu protectorul lor;
- În 6 ianuarie, de Praznicul Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, s-a săvârşit Sfânta Liturghie urmată de Sfinţirea Mare a apei săvârşită de preoţii bisericii noastre la care au participat un mare număr de credincioşi; apoi toţi cei prezenţi şi-au luat aghiazma în vase pentru a fi dusă la casele fiecăruia şi apoi au fost stropiţi cu apă sfinţită de preoţi;
- Programul sfinţirii caselor continuă după programul anunţat şi în 2012, după cum vă reamintim: luni, 2 ian.: Str. Brâncuşi (dreapta): nr. 162, 172, 180,182 – orele 10-14; nr. 184, 186, 196, 200 – orele 12-15; nr. 188, 190, 192, 194- orele 14-17; nr. 202, 208, 198-orele 16-20; marţi, 3 ian.: Str. Alverna-orele 16-20;
- Miercuri, 4 ian.: Str. Lăcrimioarelor-orele 16-20; joi, 5 ian.: Str. Nucului, Str. Fagului, Str. Gaudi şi casele dinafara graniţelor Parohiei- orele 16-20;
- În ziua de 1 ianuarie, ziua Anului Nou, am avut o întreită sărbătoare: Tăierea împrejur cea după trup a Domnului nostru Iisus Hristos, Sfântul Vasile cel Mare, Sfânta zi de Duminică, sărbătoare plăcută Domnului. Toate acestea au fost cinstite cum se cuvine prin participarea în număr mare a credincioşilor la Sfânta Liturghie, după care s-a săvârşit o slujbă de mulţumire, copiii au fost împărtăşiţi şi au primit dulciuri, iar toţi credincioşii care poartă numele Sfântului Mare Ierarh Vasile au primit câte o iconiţă cu ocrotitorul lor;Credincioşii din parohia noastră au fost împreună cu preoţii la rugăciune în biserica la trecerea pragului anului 2012. La ora 23,30, s-a săvârşit o slujbă de Te Deum, mulţumind astfel Lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra noastră şi asupra întregii lumi în anul trecut;