2013

2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2012 2011 2010

  • În 29 decembrie, au fost sărbătoriți, după slujba Vecerniei, toți credincioșii care s-au născut în luna decembrie și au dorit să fie împreună, în biserică, la ceas de sărbătoare, pentru o rugăciune și o mică agapă.
  • În 27 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ștefan, toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie care poartă acest nume, au primit în dar câte o iconiță.
  • În 25 decembrie a fost hramul bisericii noastre. S-a slujit Sfânta Liturghie în sobor de preoți, cu participarea, ca întotdeauna, a  unui număr impresionant de credincioși; la priceasnă, corul parohiei a susținut un mic concert de colinde; după aceea, pentru cei mici a venit Moș Crăciun cu daruri, iar afără, în curte, a fost distribuită foaia ”Troița”, Numărul 7 ; toți cei prezenți s-au putut bucura de cele 2 expoziții, una de icoane pe sticlă realizate de copiii de la cercul de pictură și cealaltă de desen care se află în sala de la demisolul bisericii, reunind  lucrările  de la Concursul de desen ”Lumina sărbătorilor de iarnă”. Cele două expoziții sunt cu vânzare, fondurile bănești fiind  îndreptate spre ”construirea  Așezământului de copii de la Mănăstirea Florești. La Vecernie, au venit colindători, tinerii din trupa de teatru ”Audiență generală”, condusă de Adrian Mureșan. După ce au colindat, au fost omeniți, după vechea tradiție cu cozonac și vin.
  • În 24 decembrie, în seara de ajun, după slujba Vecerniei, după care, preoți și credincioși au colindat în strană, colindul a fost dus de la biserică, ca odinioară la casele credincioșilor, vestind, la fiecare, bucuria Nașterii Domnului! Au fost colindați câțiva credincioși care locuiesc  singuri din parohie și câțiva ostenitori ai bisericii noastre.
  • În 22 decembrie a avut loc premierea în biserică, după Sfânta Liturghie a participanților la Concursul de desen ”Lumina sărbătorilor de iarnă”, Ediția a VII-a.
  • În 19 decembrie, elevii de la Șc. ”C-tin Brâncuși, clasa I B, îndrumați de d-na Înv. Elena Țilea au venit la biserică și i-au încântat pe cei prezenți cu un frumos program de colinzi. Moș Crăciun a fost împreună cu ei și le-a oferit daruri.
  • În 18 decembrie, elevii de la Șc. ”C-tin Brâncuși, clasa I A, îndrumați de d-na Înv. Rozalia Anghel au adus colindul în biserică, unde au desfășurat serbarea de Crăciun; invitat special a fost Moș Crăciun cu sacul încărcat care a ascultat colindele împreună cu preoții bisericii, părinții celor mici și toți credincioșii din biserică.
  • În 14 decembrie, a avut loc proba practică la Concursul de desen ”Lumina sărbătorilor de iarnă” la care au participat o parte din elevii înscriși la acest concurs. Duminică, 22 decembrie va avea loc decernarea premiilor după Sfânta Liturghie.
  • În 8 decembrie, la ora 16, Asociația tinerilor din parohie a avut întâlnirea obișnuită din a doua duminică din lună. Părintele Dorel Man le-a vorbit tinerilor despre Sfinții Împărați Constantin  și Elena și despre Edictul de la Mediolan. Apoi, aceștia au colindat și a povestit fiecare despre obiceiurile de Crăciun din zona în care s-a născut. Au fost sărbătoriți cei care s-au născut în cursul lunii precedente.
  • În 8 decembrie a fost deschisă expozița cu vânzare de decorațiuni de Crăciun. Acestea au fost realizate de copiii de la Cercul de pictură al bisericii împreună cu coordonatoarele cercului. Fondurile bănești obținute vor fi folosite pentru  întrajutorarea Așezământului de copii ”Micul Onufrie” de la Mănăstirea Florești. Expoziția va fi deschisă până în  23 decembrie.
  • În 6 decembrie de sărbătoarea Sfântului Nicolae, toți credincioșii care poartă acest nume și au fost prezenți la biserică  au primit în dar o iconiță cu ocrotitorul lor.
  • În 5 ianuarie, preoții parohiei au slujit la Capela Școlii ”Constantin Brâncuși” care poartă hramul Sfântului Nicolae. Acolo s-a citit acatistul Sfântului Nicolae iar elevii acestei școli, pregătiți de prof. de religie Daniela Necula au dăruit sfântului drag tuturor copiilor poezii și colinde. Drept răsplată, cei mici au primit în dar dulciuri și iconițe. Seara, după slujba Vecerniei, copiii prezenți la biserică au primit pachețele de dulciuri  de la Moș Nicolae (100).
  • În 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, toți credincioșii care poartă acest nume au primit în dar o iconiță cu ocrotitorul lor.
  • Î 28 noiembrie, au venit la spovedit elevii le la Școala ”Constantin Brâncuși”.
  • În 24 noiembrie, a fost invitat la Sfânta Liturghie pr. Ciprian Taloş din Huedin împreună cu familia, Maria (10 ani) şi soţia, Petronela la un concert de muzică religioasă şi pricesne; au fost sărbătoriţi în biserică toţi tinerii participanţi din partea parohiei la Festivalul tinerilor din Arhiepiscopia Clujului. Seara, după slujba vecerniei, au fost sărbătoriţi credincioşii născuţi în luna noiembrie.
  • În 23 noiembrie copiii de la Cercul de pictură al bisericii au mers în pelerinaj la Mănăstirile Nicula, Căşiel şi Rohia, iar în 24, va fi invitat la Sfânta Liturghie pr. Ciprian Taloş din Huedin împreună cu familia, Maria (10 ani) şi soţia, Petronela la un concert de muzică religioasă şi pricesne; vor fi apoi sărbătoriţi în biserică toţi tinerii participanţi din partea parohiei la Festivalul tinerilor din Arhiepiscopia Clujului. Seara, după slujba vecerniei, vor fi sărbătoriţi credincioşii născuţi în luna noiembrie.
  • În 17 noiembrie, după Sfânta Liturghie, s-a distribuit gratuit foaia parohiei Troiţa, numărul 6 care apare la începutul Postului Crăciunului. A fost anunțat în biserică Concursul de desen „Lumina sărbătorilor de iarnă“, care se desfăşoară în perioada 17 noiembrie – 22 decembrie şi care se află în acest an la ediţia a VII-a.  Teme: „Cine este aproapele meu? Ce dar i-aş putea oferi pentru a-i aduce bucurie şi mângâiere?“; „Sfântul Nicolae, prietenul copiilor. Minuni din viaţa lui“; „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Sfânta Cruce, semn al iubirii dintre oameni“.  Participanți: elevii claselor IV-XII, studenţii precum şi cei mari, pasionaţii de desen. Secţiuni: pentru elevii claselor IV-VII, pentru clasele VIII-XII şi pentru studenţi şi ceilalţi participanţi. Participanţii se pot înscrie în perioada 17-26 noiembrie, pe o listă care se află la intrarea în Biserica „Naşterea Domnului“. Între 17 noiembrie – 13 decembrie, participanţii vor aduce la biserică două lucrări. Acestea pot fi realizate din materiale la alegere (ulei, tempera etc.) pe suport la alegere (lemn, sticlă, hârtie, carton etc.) de dimensiunile A4. Pe spatele lucrărilor vor fi scrise datele concurentului. În 14 decembrie va avea loc proba practică, lucrările urmând să fie realizate în faţa comisiei de jurizare, această etapă fiind continuată cu jurizarea lucrărilor de comisia de specialitate.  Decernarea premiilor: 22 decembrie, iar la sărbătoarea Naşterii Domnului se va realiza o expoziţie cu cele mai valoroase desene, cu vânzare, banii revenind autorilor desenelor.
  • În 13 noiembrie, a avut loc agapa de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Elevii clasei a VI-a de la Școala ”Constantin Brâncuși” au venit la biserică însoțiți de d-na Daniela Necula, prof. de religie și d-na prof. Eugenia Marcu, directorul acestei școli. Ei au ascultat un cuvânt de învățătură  și apoi au participat la masa iubirii frățești, care  continuă ca un fir roșu  în istorie agapele creștine de odinioară.
  • Duminică, 10 noiembrie a slujit Sfânta LIturghie, împreună cu părinții noștri, Pr. Valer Bel, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj care a ținut un frumos și bogat cuvânt de învățătură despre Pilda samarineanului milostiv, îndemnându-i pe credincioși să meargă pe calea cea dreaptă a facerii de bine și a îndeplinirii poruncilor bisericii.
  • În 8-9 noiembrie a avut loc Festivalul Tinerilor Ortodocși din Arhiepiscopia Clujului, faza pe Protopopiat unde au fost prezenți tineri din parohia noastră la toate secțiunile: eseu, pictură,  media, teatru, dans, muzică și sport (fotbal și înot).
  • În 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil au primit iconițe, după Sfânta Liturghie, toți credincioșii care poartă aceste nume.
  • În 31 octombrie, tinerii din parohie s-au întâlnit cu preoții și  coordonatorii activităților culturale din parohie pentru a desemna participanții la Festivalul Tinerilor Ortodocși din Arhiepiscopie și au  format  o asociație a tinerilor care se vor  întâlni în fiecare a doua duminică din lună; prima întâlnire va fi în 10 noiembrie 2013.
  • În 27 octombrie, după slujba Vecerniei a avut loc întâlnirea credincioșilor născuți în luna octombrie.
  • În 26 și 27 octombrie, de sărbătorile Sfinților Dimitrie Izvorâtorul de Mir și, respectiv, Dumitru Basarabov, toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au primit în dar câte o iconiță cu ocrotitorii lor.
  • În 17 octombrie, elevii de la Șc. ”C-tin Brâncuși” au venit la biserică însoțiți de d-na învățătoare Dana Apostoaie și de doamna Daniela Necula profesoară de religie și pentru o oră au fost ”Mici grădinari”. Sub îndrumarea d-nei Lenuța Chiș, inginer horticol și profesor la Palatul copiilor din Cluj-Napoca, elevii s-au închinat în biserică, apoi au aflat lucruri interesante despre flori. Au ieșit afară și au efectuat îngrijirile de toamnă pentru trandafirii din spațiul verde din jurul bisericii ale căror flori încă mai zâmbeau timid sub norii învălmășiți pe cerul plâns de octombrie. La sfârșit au avut  o surpriză plăcută: la demisol, s-a pregătit o mică agapă cu  un ceai și prăjiturele: la plecare au primit în dar dulciuri și iconițe.
  • În 14 octombrie, de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva, ne-am rugat  la Sfânta Liturghie și am rostit Crezul împreună cu elevii clasei a VI-a A de la Șc.” C-tin Brâncuși” care au venit la biserică în ora de religie, însoțiți de d-na prof. de religie Daniela Necula. Părintele Nicolae Buda le-a vorbit cu emoție tuturor celor din biserică dar msi ales elevilor despre această sfântă, ale cărei sfinte moaște se află la Catedrala Mitopolitană din Iași, model de curăție sufletească, cumințenie, smerenie, dărnicie pentu copii și pentru noi toți. Această întâlnire a elevilor cu preoții bisericii,  prin participarea la Sfânta Liturghie, a fost una din activitățile cuprinse în Parteneriatul încheiat între biserică și școală, ”Lumina lui Hristos luminează tuturor!” De asemenea, cei care poartă numele acestei sfinte au primit în dar un acatist al acesteia.
  • În 12-13 octombrie, parohia noastră  organizat un pelerinaj la sediul Protopopiatului din Huedin (protop. pr. Ciprian Taloș),Mănăstirile Piatra Craiului, Sfânta Cruce și  Biserica cu Lună din Oradea, Mănăstirea Gai din Arad și Hodoș-Bodrog din județul Arad, Măn. Timișeni, jud. Timiș, Catedrala mitropolitană din Timișoara, Măn. Izvorul Miron, Lupșa, Remetea și apoi ca un rai în miniatură, s-a dezvăluit privirilor noastre mănăstirea de pe Feleac care stă de strajă de pe vremea lui Ștefan cel Mare, veghind ca iubirea, credința și nădejdea să  sporească întru veșnicie în sufletul acestui popor. Și întru aducere aminte vom păstra vii în minte, lăcaașurile sfinte pe care le-am vizitat în aceste zile cuminți de toamnă în care soarele ne-a însoțit cernându- și oblic razele spre noi și pomii și toate cele ale pământului care-i întorceau lui cu dărnicie toate cele cu care  Dumnezeu le-a binecuvântat. Și ca să nu rămână datoare, pădurea și- a sporit frumusețea, înveșmântându-se în culori blânde și mângâietoare, întrecându-se parcă cu hainele de sărbătoare ale mănăstirilor din calea noastră.
  • Duminică 6 octombrie, credincioșii prezenți la biserică la Sfânta Liturghie au avut surpriza de a câștiga în urma unei tombole câteva cărți religioase: din cele trei cărți propuse, s-au oferit două:  Biblia format mare și o carte de rugăciuni. În urma acestui sondaj,  pentru că fiecare a primit un număr la intrarea în biserică, am constat că în  această duminică au fost la Sfânta Liturghie în jur de 725 de credincioși.
  • Luni, 30 septembrie, împreună cu un grup de credincioase, părintele Nicolae Buda a pășit  pragul casei d-lui Nicolae Borzescu  care, ieri, a împlinit 96 de ani.  Rugăciunea de mulțumire a mângâiat sufletul tânăr al acestuia, deși trupul duce povara deloc ușoară a acestei vârste pe care o poartă cu demnitate.
  • Duminică 29 septembrie, la Sfânta Liturghie a slujit împreună cu părinții noștri, Pr. Nicolae Negru de la Parohia ”Sfântul Gheorghe” din Bârlad. La ora serii, după slujba Vecerniei, au fost sărbătoriți credincioșii născuți în luna septembrie care, împreună cu familiile și prietenii lor, s-au întâlnit cu preoții pentru o rugăciune de mulțumire și pentru a ne bucura că trecerea timpului a fost cu folos, fiind măsurată în  prietenie, credință, nădejde și iubire.
  • Duminică, 22 septembrie, Sfânta Liturghie a reunit un număr foarte mare de credincioși, așa cum se întâmplă întotdeauna toamna care aduce copiii la școală și pe cei mari din concedii și de la  lucrările pământului pentru cei care mai au părinți și vatra părintească. După cântările frumoase ale acestei slujbe care au unit într-un glas și-ntr-un suflet pe toți cei prezenți la biserică, ne-am bucurat împreună de prezentarea cărții d-lui Ion Lazăr, fost artist liric, ”Meandrele istoriei”, apărută în anul 2013, carte care pune în valoare patriotismul și devotamentul  față de patrie ale înaitașilor noștri care pot fi modele pentru noi, cei de azi. S-au distribuit în jur de 700 de iconițe cu Maica Domnului tuturor credincioșilor din biserică.
  • În 16 septembrie, părintele Nicolae Buda  a participat la deschiderea anului școlar la Școala ”Constantin Brâncuși” Cluj-Napoca.
  • În 15 septembrie, după Sfânta Liturghie, a avut loc premierea elevilor participanți la Concursul  literar-religios ”Lăsați copiii să vină la Mine!”, Ediția a 7-a 2013. Au fost 11 premii care au constat în cărți și diplome și au fost înmânate din fața Sfântului Altar de către preoții bisericii  și d-na prof. Eugenia Marcu, director la Șc. ”Constantin Brâncuși”, majoritatea  participanților fiind elevi ai acestei școli.
  • În 8 septembrie, anul acesta, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, Parohia ”Nașterea Domnului” s-a aflat în sărbătoare: a fost ziua parohiei, stabilită de câțiva ani buni în prima duminică după 4 septembrie 1994 când a fost sfințit demisolul bisericii, de către IPS Bartolomeu Anania. Soborul de preoți care a slujit Sfânta Liturghie a adus un plus de frumusețe și grandoare acestei sărbători. A fost un moment de aleasă comuniune duhovnicească, pentru că așa cum pe Sfântul Disc se bucură de rugăciune sufletele celor vii și a celor adormiți, așa și în sfânta biserică, au fost pomeniți pentru a fi împreună cu noi, cei adormiți întru Domnul din neamurile noastre, prin parastasul săvârșit de preoții slujitori și  de întreaga comunitate la sfârșitul Sfintei Liturghii. Lumina de miere a lunii septembrie a mângâiat fețele credincioșilor  prezenți în număr mare la acest praznic pentru că sărbătoarea din biserică s-a mutat după slujbă în curtea bisericii unde toți cei prezenți au primit în dar colăcei, vin, iconițe și Foaia ”Troița”. Și încă o dată, Maica Domnului a adus în sufletele noastre mângâiere, lumină și bucurie.
  • În 25 august a avut loc întâlnirea enoriașilor care și-au sărbătorit ziua de naștere în această lună. De această dată, am avut ocazia să-l felicităm pe părintele Valentin Bochiș: împreună cu părintele Nicolae Buda  și toți credincioșii prezenți, am dovedit încă o dată că suntem o familie unită și în momentele de bucurie, unită prin respect, devotament și iubire.  Cuvintele rugăciunii de mulțumire, ale cântării de ”La mulți ani” au așezat în inimile tuturor celor prezenți emoții și o amintire frumoasă, de neuitat.
  • În perioada   22 -24 august 2013, a avut  loc la Baia Mare reuniunea tinerilor ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului. La acest eveniment, aflat la prima ediție, au participat peste 1000 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani, atât din municipiul Baia Mare, cât și din zona Clujului, a Maramureșului și a Sălajului. La această întâlnire au participat tineri și din parohia noastră, întâlnire la care  au avut parte de un amplu program pe parcursul căruia au redescoperit moştenirea culturală şi spirituală ortodoxă. S-au susţinut conferinţe pe teme de istorie și tradiție, precum și despre valorile estetice ieri și azi, au avut  un program de rugăciune în fiecare zi și au vizitat unele obiective cu caracter cultural și istoric precum muzee, biserici și monumente din zonă. Această întâlnire este încă o dovadă a preocupării reale a bisericii pentru educația tinerilor, agresați în prezent de ispitele acestei lumi la care sunt necontenit supuși dacă nu au modele și puncte serioase de sprijin în familie, biserică, școală. Tinerii din Cluj s-au reunit în câteva seri înaintea acestei întâlniri la Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” din Cartierul Mănăștur unde au participat la programe religios-educative.
  • În 17-18 august, părintele Nicolae Buda, împreună cu credincioșii parohiei noastre au făcut un pelerinaj la Schitul Aiud și mănăstirile de pe Valea Oltului ( Cornetu, Turnu, Cozia, Ostrov, Curtea de Argeș, Dintr-un Lemn, Surpatele, Polovragi) și întoarcere pe Transalpina, de la Șugag, îndreptându-ne spre Măgura Jinei, o mănăstire aflată la capătul unui drum greu, sinuos, care parcă nu se mai termina: efortul s-a încununat cu ivirea printre brazi, undeva pe înălțime, a unei mănăstiri cochete și micuțe, cu gospodărie serioasă și așezată și flori care îndulceau toate cele dimprejur. Și parcă toate aceste lucruri mărturisesc faptul că și în viața duhovnicească ca și întru toate cele bune ale lumii  acesteia, lucrurile frumoase, de valoare și trainice se obțin la capăt de cale trudită, cu jertfă de timp și de suflet.
  • În 17 august este sărbătorit d-l doctor Victorin Procopan, printr-o vizită pentru a-i aduce o rugăciune de mulțumire lui Dumnezeu și pentru un dar.  A ne cinsti vârstnicii este o îndatorire, dar și un semn de iubire!
  • În 16 august, părintele Valentin Bochiș, însoțit de credincioase din Comitetul Parohial a făcut o vizită d-nei Pruneanu Raveca pentru a fi împreună la împlinirea  cei 92 de ani de viață! Micuță și firavă, cu ochii înlăcrimați, a ascultat rugăciunea de mulțumire și cântarea de ”La mulți ani!”și ne-a primit cu bucurie, bucurie pe care ea însăși ne-a mărturisit-o: ”Mă bucur pentru fiecare om care îmi calcă pragul!
  • În 15 august, de sărbătoarea Maicii Domnului, foarte mulți credicioși de toate vârstele au participat la Sfânta Liturghie cu sufletul plin de iubire pentru Maica Sfântă, iar toți cei care poartă numele Fecioarei Maria  și derivatele acestuia, au primit în dar iconițe.
  • În 14 august, seara la ora slujbei de seară, a început prăznuirea Adormirii Maicii Domnului și în biserica noastră! Preoți și credincioși au transformat sfântul lăcaș în mănăstire și au săvârșit împreună Vecernia cu Litie, Paraclisul Maicii Domnului și Prohodul Adormirii Maicii Domnului, cântând cu dragoste Maicii Domnului, apărătoarea noastră și rugătoarea neîncetată către Fiul ei Și Dumnezeu pentru noi toți.
  • În 11 august, am sărbătorit cei 96 de ani de viață pe care Bunul Dumnezeu i-a dăruit d-nei Maria Șopterean care a trăit  în biserică și pentru biserică de la punerea pietrei de temelie în anul 1990 când i s-a împlinit un vis, așa cum singură ne mărturisește: ”De mic copil mi-a plăcut biserica!”, pentru că, de atunci, a fost pe rând paracliser, s-a ocupat de buna rânduială a bisericii, a făcut prescuri. Și acum e prezentă lasSfintele slujbe, fiind un exemplu de voință, credință și putere izvorâtă din marea dragoste pentru Cel de Sus.
  • În 6 august, de sărbătoarea Schimbătii la Față, a slujit Sfânta Liturghie împreună cu preoții bisericii noastre părintele Marius Picu, protopop al Madridului, Spania.
  • În 5 iulie, părintele Nicolae Buda, însoţit de credincioase din Comitetul Parohial a trecut pragul d-nei Lucreţia Brad pentru a sărbători cei 97 de ani de viaţă printr-o rugăciune şi un dar de suflet.
  • În 28 iulie, seara, după slujba Vecerniei, au fost sărbătoriţi toţi credincioşii cre s-au născut în luna iulie.
  • În 21 iulie, toți credincioșii parohiei noastre prezenți la sfânta biserică, au trăit un moment emoționant: corul de copii din Ieud, condus de părintele Dinu Horațiu Brici, a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie și a susținut la priceasnă și la sfârșitul Liturghiei un scurt concert de cântece religioase și patriotice. Îmbrăcați în frumoase costume populare tradiționale, cei 43 de  copii au înflorit biserica și  am avut un moment impresia că vremurile de odinioară s-au deșteptat și că timpul s-a comprimat, iar prezentul s-a pierdut o vreme în trecut, aducând în sufletele oamenilor pacea, așezarea și buna rânduială de odinioară. Și parcă îngeri coborâseră din cele de Sus, înveșmântați în  straie populare, atingând cu aripi de cânt inimile  adunate lalolaltă să dea slavă lui Dumnezeu pentru toate.
  • În 20 iulie, de Sf’ântul Ilie, toţi credincioşii prezenţi la sfânta biserică, au primit în dar câte o iconiţă cu ocrotitorul lor.
  • În 14 iulie, corul parohiei, dirijat de Radu Pintea, însoțit de părintele Nicolae Buda, a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie la Biserica din Vălișoara, Protopopiatul Cluj I la invitația parohului Mihai Ranta și a primului corator Rareș Pripon.
  • În 7 iulie, a slujit Sfânta Liturghie un frumos sobor de preoţi.
  • În 29 iunie, de ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, după Sfânta Liturghie au primit iconițe cu ocrotitorii lor, toți credincioșii prezenți la biserică ce poartă numele celor doi Apostoli.
  • În 23 iunie, la Procesiunea de la ”Vecernia plecării genunchilor” de la Catedrala Mitropolitană a participat  un număr impresionant de preoți și de credincioși.  În 23 iunie, de sărbătoarea Rusaliilor, a avut loc  Sfânta Liturghie cu participarea unui număr impresionant de credincioși, după care s-au sfințit  apa și spicele, s-au făcut rugăciuni pentru holde; totodată, după Sfânta Liturghie, au fost premiați elevii cu rezultate bune la învățătură și purtare de la Școala ”Constantin Brâncuși”, s-a distribuit ”Troița”, Nr. 4/2013; apoi, toți credincioșii au fost stropiți cu aghiazmă de către preoții bisericii și s-au împărţit spicele sfințite, ca semn al importanței sfințirii nu numai a vieții noastre, ci a tuturor celor care ne înconjoară.
  • În 22 iunie, parohia noastră a organizat un pelerinaj la Mănăstirile Salva, Moisei, Bârsana  Săpânța Peri, Cimitirul Vesel de la Săpânța și Mănăstirea Rohia.
  • În 20 iunie, preoții bisercii noastre au fost invitați la festivitatea de premiere a elevilor de la Școala ”C-tin Brâncuși” pentru o rugăciune de mulțumire și a marca încă o dată legătura strînsă dintre această școală și biserică.
  • În 13 iunie, de Înălțarea Domnului, după Sfânta Liturghie s-a săvârșit un parastas pentru eroii neamului; în sala de la demisolul bisericii a fost deschisă Expoziția de fotografii ”Copiii în biserică”; aceasta reunește peste 100 de fotografii de la toate activitățile derulate împreună cu copiii în biserica noastră în cadrul Proiectului ”Copiii, Mâinile lui Hristos” și a Parteneriatului încheiat cu Școala ”C-tin Brâncuși” în anul școlar 2012-2013 (ateliere practice, concursuri, agape, expoziții, premieri ale elevilor cu merite deosebite).
  • În 11 iunie, în biserică, după Sfânta Litughie, la ora 9.00,  a avut loc Concursul ”Micul Onufire”, Ediția a 7-a. 80 de elevi de la Șc. ”C-tin Brâncuși” au venit la biserică  însoțiți de d-na prof. de religie Daniena Necula și d-na prof. Alina Bărăian, dir.adj.; ei au fost  întâmpinați de părinții Valentin Bochiș și Dorel Man, după care au susținut un scurt program literar-religios cu cântece și poezii religioase, rugăciuni, pregătiți de d-na prof. Daniela Necula. Având tema ”De la Înviere la Înălțare, darurile copiilor pentru Micul Onufrie”, concursul s-a desfășurat pe 5 secțiuni, fiecare copil dăruind sfântului sărbătorit desene, creații literare, cântecele și rugăciuni sau  cel mai frumos caiet de religie. Au fost premiate lucrările cele mai valoroase, dar și elevii care dăruiesc sfinților și lui Dumnezeu o părticică din duminici și sărbători, participând regulat la Sfânta Liturghie. Toți partcipanții au fost răsplătiți cu diplome, iconițe și micile pâini care amintesc de bunătatea și dărnicia Micului Onufrie. Festivitatea s-a încheiat cu o agapă în sala de la demisolul bisericii.
  • Duminică, 2 iunie, în cadrul Proiectului ”Părinții și copiii în biserică”, ne-am întâlnit la Sfânta Liturghie cu toate familiile tinere care și-au botezat copiii în biserica noastră în anul 2012; acestea  au fost felicitate și au primit daruri: diplome iconițe și cărticele religioase; a urmat o agapă în sala de la demisolul bisericii. De asemenea a fost anunțat în biserică Concursul ”Lăsați copiii să vină la Mine!”, Ediția aVII-a 2013, pentru elevii din clasele III-VIII. Desfășurarea concursului: 2 iunie-anunțarea concursului în biserică, după Sfânta  Liturghie; 2-23 iunie – înscrierea la concurs pe lista aflată la intrarea în biserică în cutia roșie din dreapta, unde se află tot programul desfășurării concursului și subiectele; 23 iunie-6 septembrie – redactarea lucrărilor, depunerea lucrărilor la Biserică; 7 septembrie- corectarea lucrărilor; 15 septembrie-decernarea premiilor; Subiectele: 1. Alcătuiește portretul îngerului tău păzitor așa cum  ți-l imaginezi tu! Cum crezi că te ajută el pe tine? 2. Știu trei cuvinte care deschid orice ușă și orice inimă: ”te rog”, ”îți mulțumesc” și ”te iubesc”! Scrieți o compunere în care să folosiți aceste cuvinte în relația cu prietenii, părinții sau colegii! 3. Tu povestești cu Dumnezeu așa cum povestești cu prietenul tău cel mai bun? Ce I-ai povestit astăzi? 4. Ce are Dumnezeu de făcut? Cine crezi tu că este Dumnezeu? 5. Dumnezeu se bucură împreună cu cei care fac voia Sa și se întristează pentru cei care părăsesc calea binelui. Rareș, un băiețel de 10 ani, doarme liniștit în camera sa unde domnește o ordine desăvârșită. Visează… E sus, sus, deasupra pământului. Și se minunează cât de frumos a creat Dumnezeu lumea! Deodată simte o lacrimă în palmă! Se uită în sus! Dumnezeu plânge! De ce? Poate fi o lacrimă de tristețe(Povestiți pe larg o întâmplare dintr-o familie sau de la școală care l-ar putea întrista pe Dumnezeu)… Poate fi o lacrimă de bucurie! (Povestiți pe larg o întâmplare din viața voastră prin care i-ați adus o bucurie lui Dumnezeu și celor dragi) (la alegere). 6. Mă iubesc părinții mei la fel de mult ca și Dumnezeu? Cum îmi dovedesc ei acest lucru ?(Participanții trebuie să scrie  un subiect la alegere- minim o pagină).
  • În 26 mai, după slujba Vecerniei au fost sărbătoriți în biserică toți credincioșii cei care s-au născut în luna mai;   În 21 mai, de Sfinții Împărați Constantin și Elena toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie care poartă numele acestor sfinți au primit în dar cîte un acatist al Sfinților Împărați;
  • În 18-19 mai, parohia noastră a organizat un pelerinaj la Mănăstirile Prislop, Lainici, Tismana, Polovragi, Horezu, Bistrița, Oașa, Râmeți și Dumbrava. Tot în 19  mai, de Duminica Mironosițelor toți credincioșii participanți la Sfânta Liturghie au primit în dar o iconiță cu Maica Domnului (cca 800), ocrotitoare a familiilor noastre prin purtatre de grijă a maicilor, a femeilor care la rândul lor, dacă trăiesc duhovnicește, prin răbdare și iubire, dau lumină și cădură căminelor și tuturor locurilor unde viețuiesc.
  • Duminică 5 mai, bucuria Învierii s-a desăvârșit prin Slujba Sfintei Liturghii care a unit în Sfânta Biserică  prin cântare și rugăciune sufletele frumoase și calde ale preoților și credincioșilor îmbrăcate  în lumina strălucitoare a Marelui Praznic; după Sfânta Liturghie, copiii au primit în dar dulciuri(100 de copii) și s-a distribuit gratuit numărul 3 al foii ”Troița”.   după ziua de liniște a Sâmbetei, a urmat mărturia de credință în Învierea Domnului a sutelor de credincioși care au venit la miezul nopții să se împărtășească din Lumina izvorâtă din Sfântul Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos, participând cu bucurie, cu mic cu mare, copii, tineri, vârstnici la Slujba de Înviere, urmată de împărțirea Sfintelor Paști.
  • 3 mai, Vinerea Patimilor, lângă mormântul Mântuitorului, preoții împreună cu credincioșii au cântat Prohodul Domnului nostru Iisus Hristos.
  • 2 mai, Joia Mare din Săptămâna patimilor în care a fost instituită Sfânta Euharistie, s-a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, s-au sfințit Paștile, adică pâinea și vinul care se vor împărți  după Slujba de Înviere; după aceea credincioșii au participat lă tăierea pâinii pentru Sfintele Paști. Tot în Joia Mare se pregăteşte Sfânta Împărtăşanie pentru bolnavi. La Proscomidie, care este slujba de pregătire a Darurilor pentru Liturghie, preotul au scos încă un agneţ pentru împărtăşirea bolnavilor şi a pruncilor din cursul întregului an. Acest agneţ a fost  sfinţit în cadrul  Liturghiei,  şi el va fi păstrat până în Marţea Luminată când va fi uscat şi sfărâmat după o rânduială specială. Această împărtăşanie se păstrează într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar şi din ea preotul va împărtăşi, în cursul întregului an, pe bolnavii din parohia sa, precum şi pe pruncii nou botezaţi. La ora 18.00, s-a săvârșit slujba celor 12 Evanghelii care alcătuiesc un tablou complet al suferinţelor Mântuitorului, culminând cu răstignirea şi moartea Sa pe Cruce.
  • 28 aprilie, de Florii, credincioșii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, urmată de sfințirea mlădițelor de salcie, împărțirea acestora și stropirea cu apă sfințită a tuturor celor prezenți; de asemenea credincioșii s-au bucurat de Expoziția de ouă decorative realizate de copii la Cercul de pictură; expoziția a fost cu vânzare, fondurile bănești obținute sunt folosite  în activități filantropice; seara, după slujba Vecerniei a avut loc vernisajul expoziției de pictură ”Flori la icoana Mântuitorului. Expoziția reunește icoane pe sticlă realizate de cursanții Școlii Populare de Arte ”Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, de copiii de la Cercul de pictură al parohiei și tablouri cu temă florală realizate de artiștii plastici Eva Gaja, Cristina Răducan și Gabriela Staicu Ranga. Curatorii expoziției au fost Teodora Roșca, pictor iconar, doctor în teologie, expert coordonator la Secția de Iconografie de la Școala populară de arte și  Andor Komives, lector univ. dr. la Universitatea de Artă si Design. A fost o zi deosebită pentru că  a unit preoții și credincioșii în jurul frumuseților create de artiști, dăruiți de Dumnezeu cu  dar din destul. Expoziția va fi deschisă până în data de 13 mai 2013, în fiecare zi,între orele 7-19.   Înscriindu-se în cadrul Proiectului mai amplu,”Copiii, Mâinile lui Hristos”, expoziția are un rol instructiv-educativ prin dezvoltarea simțului  pentru artă, frumos și armonie, dar prin cultivarea virtuților creștine  ale milosteniei și ale iubirii aproapelui, deoarece, icoanele realizate de copii se vor vinde, fondurile bănești obținute, împreună cu cele rezultate din celelalte ateliere practice vor fi îndreptate spre activități filantropice de ajutorare a celor în nevoi și lipsuri. Tot seara au fost sărbătoriți și credincioșii născuți în luna aprilie.   În 16-18 aprilie, elevii de la Școala ”C-tin Brâncuși” din Cluj-Napoca au participat la Sfânta Liturghie, s-au spovedit, s-au împărtășit, pregătindu-se duhovnicește pentru sărbătoarea Sfintelor Paști.   În 12 aprilie, în cadrul serilor duhovnicești organizate împreună cu Parohia ” Sfântul Dimitrie Basarabov”, la slujba Sfântului Maslu, biserica noastră a fost gazdă primitoare pentru preoții și credincioșii acestei parohii; ne-am bucurat să fim iarăși o familie mare, reunită la ceas de rugăciune și  de aleasă trăire duhovnicească, luând aminte și punând la suflet cuvântul cald  de învățătură rostit de părintele Iacob Cismaș.
  • În 5 aprilie, în jur de 60 de copii de la Grădinițele ”Lumea copiilor și „Albinuța” au venit la biserică în cadrul Programului ”Școala altfel” s-au rugat, s-au împărtășit, au primit sfaturi de la preoții Valentin Bochiș și Nicolae Buda și la sfârșit, au primit în dar dulciuri.   Ca în fiecare post al Sfintelor Paști și anul acesta parohia noastră a reluat serile duhovnicești împreună cu Parohia ”Sfântul Dimitrie Basarabov” din Cluj-Napoca. Pentru început, miercuri, 3 aprilie, la orele 18,  preoții și credincioșii de la ”Nașterea Domnului” au participat la slujba Sfântului Maslu la parohia menționată mai sus și au ascultat un cuvânt de învățătură.
  • În 3 aprilie, în cadrul Programului ”Școala altfel”, o grupă de copii de la Grădinița ”Lumea copiilor” a venit la biserică unde s-au rugat, s-au împărtășit, au primit povețe de la părintele Nicolae Buda și au primit în dar dulciuri și iconițe.
  • În 31 martie, după slujba Vecerniei, au fost sărbătoriți credincioșii care s-au născut în luna martie;   Duminică, 24 martie, după Sfânta Liturghie a avut loc premierea participanților la Concursul literar-religios ”Bucuria sărbătorii Bunei Vestiri”. Acesta a reprezentat una din secțiunile Proiectului ”Copiii, Mâinile lui Hristos” care se derulează până în 3 iunie 2013 și s-a adresat elevilor din clasele III-XIII, fiind premiați 8 participanți, dintre doi sunt  din Parohia Brăișoru, Protopopiatul Huedin, preot paroh Dan-Ionuț Lupuțan . Premiile au constat în biblii, cărți de rugăciuni, cărți religioase, rechizite, dulciuri și diplome. Desfășurat în ajunul praznicului Bunei Vestiri, cu tema ”Împlinirea Bunei Vestiri și în viața Sfinților Împărați Constantin și Elena”, concursul a încercat să ofere copiilor posibilitatea de a cunoaște mai bine virtuțile  Maicii Domnului și ale Sfinților și de a găsi în ei modele de modestie, ascultare, smerenie, cinste, credință , iubire de semeni, perseverență. Și au avut posibilitatea să  învețe că întotdeauna Maica Domnului și sfinții sunt ocrotitorii noștri și purtătorii rugăciunilor noastre către Hristos. De asemenea, am evidențiat meritele  și cumințenia unei fetițe, Sara Negrea, care la 9 ani, își manifestă iubirea pentru Dumnezeu, venind în fiecare duminică la Sfânta Liturghie, participând la concursurile organizate de parohiei,  la Cercul de pictură al icoanelor pe sticlă și fiind un colaborator de nădejde al Emisiunii ”Păhărelul cu nectar” de la Radio Renașterea. Toți copiii prezenți la Sfânta Liturghie au primit în dar o cărticică cu povești și poezii pentru vârsta lor.
  • În 15 martie, a avut loc tradiționala  agapa de Lăsatul Secului pentru postul Sfintelor Paști organizată  de biserica noastră împreună cu elevii clasei a IV-a B )) de la Școala ”Constantin Brâncuși”. Însoțiți de  Prof. de religie Daniela Necula și Înv. Rozalia Anghel,  copiii au sosit la biserică la ora zece, s-au închinat la sfintele icoane, părintele Valentin Bochiș a rostit o rugăciune de mulțumire și apoi au ascultat un scurt cuvânt de învățătură pregătindu-se astfel duhovnicește pentru intrarea în Postul Mare. Apoi, în sala de la demisolul bisericii, a avut loc o mică agapă unde, după binecuvântarea mesei, toți cei prezenți s-au bucurat să fie împreună  la această binecuvântată sărbătoare a Lăsatului Secului.
  • În 10 martie , părintele Casian de la Mănăstirea Râșca Transilvană a slujit Sfânta Liturghie împreună cu preoții bisericii noastre și a rostit un bogat cuvânt de învățătură referitor la judecată, milostenie, credință.
  • În 9 martie, am sărbătorit cei 96 de ani de viață pe care I-a dăruit Bunul Dumnezeu d-lui Ioan Țibre  pentru care, și în acest an,  întâlnirea cu preotul și cu rugăciunea, a fost un prilej de  bucurie, de pace și mulțumire sufletească.
  • În 3 martie, duminică,  la orele 18.30 , în sala mare de la demisolul Bisericii a fost deschisă Expoziția de grafică ”Mărțișor pentru mama!” care reunește în jur de 50 de mici desene și benzi desenate, realizate de Matei Bolog, 13 ani, elev în clasa a VI-a la Liceul ”Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca. Expoziția a fost prezentată de d-na Manuela Botiș, artist plastic și profesor de  desen al micului expozant și va fi deschisă publicului până în data de 7 aprilie 2013, putând fi vizitată în fiecare zi, între orele 7.00-19.00. Matei înmulțește cu smerenie și generozitate talanții dăruiți din plin de Dumnezeu, bucurând atât ochii sufletului cât și ai trupului celor care îi citesc lucrările sau îi admiră desenele. Pasionat deopotrivă de literatură, dar și de artele vizuale, Matei mânuiește cu aceeași abilitate creionul atât pentru scris cât și pentru desenat, dovadă fiind  eseurile publicate în revistele pentru copii, ”Chemarea credinței,  Ziarul ”Lumina”, Pagina copiilor, premiile la concursurile organizate de parohie și această a doua expoziție de desen realizată în biserică, ea fiind specială prin profunzimea și naturalețea cu care transmite mesajul dorit, prin tonuri de alb-negru și o aplecare aparte spre detaliu și, în același timp, surprinzând cu finețe trasăturile definitorii ale fiecărui personaj în parte. Desenele alb-negru și color, realizate pe mici bucăți de carton și  benzile desenate redau miniatural lumea mare cu care vine în contact artistul, personaje istorice, politice, dar și întâmplări cotidiene, interpretând în stil personal scene de luptă, comportamente, stări și atitudini umane. Ele impresionează prin expresivitate, siguranță, uneori, prin duioșie și gingășie, când e vorba de oameni dragi, alteori printr-o fină ironie și umor, când e vorba de situații sau personaje care încalcă normele binelui și ale firescului. Vernisată în luna martie, marcată de două sărbători laice (1 și 8 martie) și marea sărbătoare a Maicii Domnului, Buna Vestire, din 25 martie, expoziția poartă numele sugestiv ”Mărțișor pentru mama”: încadrat de un chenar roșu, fiecare desen, este un mic mărțișor care este nu numai un semn al începutului primăverii, ci și un semn de iubire îndreptat, în primul rând, spre cele care, prin naștere de prunci și creșterea lor întru frica lui Dumnezeu, prin jertfelnicie, din iubire, urmează modelul Celei Care a împlinit întocmai ”voia Domnului”. Această expoziție este pentru toți cei interesați un îndemn la meditație, încercând să descifrăm  limbajul artistic folosit de acest copil  matur prin gândire  și prin expresie care trăiește ca și noi, într-o lume care, deși creată de Dumnezeu la începuturi ”bună foarte”, și-a pierdut echilibrul între firesc și nefiresc, deoarece  generații la rând, au rupt legătura cu Creatorul, încercând să așeze lumea pe nisipul mișcător al propriilor lor minți, uitând de stânca tare a iubirii prin care Cel de Sus a  clădit toate, dându-ne poruncă să-I urmăm calea.   În 24 februarie, după slujba Vecerniei, în cadrul Proiectului ”Numai împreună înmulțim bucuria”, au fost sărbătoriți cu drag, credincioșii din parohie născuți în luna februarie.   În 17 februarie  a demarat Concursul literar-religios ”Bucuria sărbătorii Bunei-Vestiri”, Ed.a V-a, 2013;  Tema: ”Împlinirea Bunei-vestiri în viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”; Participanți: elevii din cls. III-XII; Programul concursului: 17 febr.-anunţarea concursului în biserică; 17 febr.-3 martie- înscrierea participanţilor; 4-15 martie pregătirea subiectelor în funcţie de vârstă; 16 martie, orele 12-14, participanţii se vor prezenta la biserica «Naşterea Domnului» şi vor redacta lucrările, urmată de corectarea lor; 24 martie -premierea participanţilor în Biserica «Naşterea Domnului” după Sfânta Liturghie; Subiecte posibile: Cls.III-IV: 1. Povestiți viața Sfinților Împărați Constantin și Mama sa, Elena; 2. Sărbătorile Maicii Domnului și semnificațiile acestora; 3. Maica Domnului și Mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, modele de viață și de virtuți creștine; 4. De ce sărbătoarea Bunei-vestiri este o zi de mare bucurie pentru creștini? 5. Desenați crucea! Ce semnificație a avut ea în viața Sfinților Împărați Constantin și Mama sa, Elena? CLS. VI-VII: . Viața Sfinților Împărați Constantin și Mama sa Elena; 2. Sărbătorile Maicii Domnului și semnificațiile acestora. 3. Maica Domnului și Mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, modele de viață și de virtuți creștine; 4. Importanţa Sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena pentru viaţa Bisericii. 5. Evlavia si cinstirea Sfintilor Imparati Constantin și Elena de către Biserică; 6. Împlinirea Bunei-vestiri în viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena; CLS. IX-XII: 1.Viața Sfinților Împărați Constantin și Mama sa Elena; 2. Maica Domnului și Mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, modele de viață și de virtuți creștine; 3. Importanţa Sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena pentru viaţa Bisericii; 4. Plecând de la Condacul 1 din ”Acatistul Sf. Împărați Constantin și Elena” argumentați evlavia și cinstirea Sfinților Împărați Constantin și Elena de către creștinii ortodocși: ” Cel ce chipul Crucii strălucind pe cer mai mult decât soarele l-ai văzut și biruința semnului Domnului bine ți-a descoperit, cu care într-armându-te, pe toți vrăjmașii i-ai biruit, acum și nouă celor ce ne plecăm genunchii înaintea icoanei tale, Sfinte Impărate Constantin, dă-ne nouă, împreună cu buna ta maică, Împărăteasa Elena, ajutor, celor ce cântăm vouă: Bucurați-vă, părinții creștinilor!”; 5. Împlinirea Bunei-vestiri în viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena; 6. Educația și familia creștină: virtuțile creștine ale Sfinților Împărați Constantin și Elena. S-a deschis Expoziția de mărțișoare (cu vânzare) 17-28 februarie.
  • În perioada 3 februarie- 13 iunie, la parohia noastră se derulează Proiectul intitulat «Mâinile lui Hristos» care se adresează în special copiilor din clasele a III-a – a VIII-a de la Şcoala Constantin Brâncuşi, dar şi tuturor copiilor doritori şi celor mai mari. Secţiunile proiectului sunt următoarele: SECȚIUNEA I. Executarea de mărţişoare, finalizată cu expoziţie cu vânzare între 17 și 24 februarie 2013; SECȚ. II. Concursul literar «Bucuria sărbătorii Bunei-vestiri», Ediţia a V-a, 19 februarie – 24 martie, adresat elevilor din clasele III-XII; SECȚ. III. Expoziția de pictură de Florii, în 28 aprilie; SECȚ. IV. Executarea de ouă decorative de Sfintele Paşti, cu expoziţie cu vânzare în 5 mai; SECȚ. V. Pelerinajul cu copiii la mânăstiri şi activitate caritabilă. SECȚ VI. Expoziţia de fotografii «Copiii în Biserică», expoziţie care va cuprinde imagini de la evenimentele la care au participat copiii în cadrul acestui proiect. La această parohie, toate activităţile practice se realizează în acest spaţiu, în fiecare vineri între orele 16-17.30.   Marți, 12 februarie, de la orele 10.00,  a avut loc în Biserica ”Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca Ședința lunară a Cercului Preoțesc din Protopopiatul Cluj II care a început cu o slujbă de Te Deum la care au participat numeroși credincioși din parohie.   Duminică, 3 februarie 2013, la biserica noastră, a avut  loc un eveniment cultural deosebit  pentru  că își  propune promovarea  talentelor artistice interpretative ale  copiilor. Cu acest prilej, credincioșii de toate vârstele au participat la un concert de muzică religioasă în interpretarea Mariei Taloș, în vârstă de 9 ani, susținut  la priceasnă. Evenimentul este foarte important deoarece, cele 12 cântece religioase interpretate de mica solistă, au fost înmănunchiate în primul ei CD, ”Cântând cu îngerii”, care a fost azi prezentat și la Cluj, după ce, în 27 ianuarie 2013, a fost lansat la Parohia Ortodoxă ”Sfânta Treime” din Huedin. Maria Taloș este elevă în clasa a II-a la Liceul Tehnologic ”Vlădeasa” din Huedin și  este în anul II la Școala de Muzică ”Augustin Bena” din Cluj-Napoca, clasa prof. Irina Comănescu. A avut mai multe apariții la Radio și la Televiziune, la Radio Cluj, Radio Renașterea și la Transilvania Life, precum și premii naționale și un premiu special internațional. La acest CD, Maria a lucrat sub directa îndrumare a prof. Petronela Taloș, la partea vocală, iar concepția muzicală aparține Pr. Prot. Ciprian Taloș. Maria încântă prin sensibilitate, prin vocea curată și profundă, iar prin aceste  pricesne,ea oferă tuturor celor care o ascultă un cadru adecvat pentru rugăciune și deschide calea sufletului spre cele înalte.
  • În 30 ianuarie 2013, de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile, Grigore și Ioan, s-a săvârșit Sfânta Liturghie, iar după aceea toți cei prezenți care poartă numele celor trei ierarhi au primit în dar câte o iconiță.LA ora 12.00, preoții parohiei noastre și corpul profesoral al Școlii ”C-tin Brâncuși”, director Prof. Eugenia Marcu, director adj. Prof. dr. Alina Bărăian, prof. de religie Daniela Necula, au participat împreună la un eveniment emoționant și important pentru dascălii care au predat aici ieri și azi. În capela școlii, cu hramul ”Sfântul Nicolae”, pictată și sfințită în anul 2011, părinții Nicolae Buda (preot paroh)  și Valentin Bochiș au săvârșit o slujbă de mulțumire pentru toate binefacerile  revărsate de Dumnezeu de-a lungul timpului asupra profesorilor, elevilor și tututor ostenitorilor acestei școli; a urmat apoi un parastas de pomenire a tuturor cadrelor didactice trecute la Domnul, care, în decursul timpului, au răspândit lumina cărții și a cunoașterii multor generații de elevi care au învățat pe băncile acestei școli.
  • În 27 ianuarie, după Sfânta Liturghie, a fost premiat ”Cel mai fidel cititor”  al Bibliotecii Parohiei ”Nașterea Domnului”, s-a citit darea de seamă a parohiei pe anul 2012 și s-a distribuit gratuit numărul 1 pe anul 2013  al foii ”Troița”. Seara, după vecernie, după tradiție, în ultima duminică din lună, a avut loc sărbătorirea credincioșilor născuți în ianuarie  și care au dorit să fie împreună la ceas de praznic și cu familia mare a bisericii pentru o rugăciune de mulțumire, rostită de părintele Nicolae Buda, urmând apoi o mică agapă. Am avut bucuria de a-l  sărbători pe părintele Dorel Man și  de a-i avea printre noi pe unul dintre nonagenarii din parohie, Gavril Cătinaș (91 de ani), dar și pe unul dintre cei mai mici enoriași, Ștefan Costantea care, în această lună, a împlinit 1 an.   În 20 ianuarie, după Sfânta Liturghie, au fost sărbătoriți  tinerii cununați în biserica noastră în anul 2012: ei au fost felicitați în biserică, în fața Sfântului Altar, au primit în dar câte o icoană cu Maica Domnului care să-i ocrotească pe calea deloc ușoară a căsătoriei, CD-uri și calendare; apoi, în sala de la demisol, a avut  loc o mică agapă.
  • În 13 ianuarie, după Sfânta Liturghie, au fost premiați în biserică 30 de copii și tineri care au avut în anul 2012 succese deosebite la competiții naționale și internaționale, olimpiade, în toate domeniile: știință, literatură, artă, sport.
  • În 6 ianuarie, de Botezul Domnului, s-a săvârșit Sfânta Liturghie, cu participarea unui mare număr de credincioși, urmată de sfințirea apei, stropirea credincioșilor cu aghiazmă mare și distribuirea de iconițe calendar.   2-5 ianuarie 2013 programul sfinţirii caselor : miercuri, 2 ianuarie : strada Răşinari (orele 10-13), strada Padiş (orele 13-16), strada Albac-dreapta (orele 15-19) ; joi, 3 ianuarie : strada Azuga (orele 16-19), strada Rebreanu (orele 18-20) ; vineri, 4 ianuarie : strada Albac-stânga (orele 16-19), strada Brâncoveanu (orele 18-20) ; sâmbătă, 5 ianuarie : strada Arieşului şi casele dinafara graniţelor parohiei (orele 10-20)