2014

2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2013 2012 2011 2010

  • În 11 octombrie, Parohia noastră a fost gazda întâlnirii preoților în cadrul Cercului Preoțesc al Protopopiatului Cluj II; au fost invitați doi medici de la Spitalul Militar de Urgență Cluj , Dr. Narcisa Bolog, medic primar, medicină de urgență și Dr. Ioan Moldovan, medic primar, șeful Secției de pneumologie. Subiectele abordate sunt actuale și de mare interes; fiind vorba de un medic urgentist, una din teme a fost ”Între viață și moarte. Omul suferind”, cu probleme referitoare la resuscitare, la starea vegetativă, aspecte etice și legale, experiența morții iminente; concluzia a fost că ”omul a fost creat să știe și cum să moară”. Un alt aspect discutat a fost acela al sănătății umane, al alimentației sănătoase în perioada în care informația abundă, iar noi trebuie să învățăm s-o folosim; pentru a încheia într-un mod optimist, este necesar să învățăm ”Cum să trăim frumos” într-o lume din care trebuie să selectăm cu grijă adevărata frumusețe  și s-o înmulțim. Pentru a întregi și a da viață acestui dialog, în sala de la demisol sunt expuse câteva tablouri de grafică ale tânărului Matei Bolog, elev în clasa a X-a la Liceul ”Gheorghe Șincai” din Cluj”, realizate mai demult, la sugestia medicului invitat, d-l Ioan Moldovan, una dintre lucrări, purtând chiar titlul primei expuneri.  Întâlnirea aceasta s-a încheiat cu o agapă în sala de la demisol, organizată de credincioșii din parohie. Tot aici, seara, după Vecernie  s-au întâlnit, la o masă comună, toți cei carei care au participat la bunul mers al acestei întruniri.
  • În noaptea dintre ani, am întâmpinat în biserică Anul 2015 prin rugăciune de mulțumire. La miezul nopții clopotele au marcat trecerea în noul an, întâmpinat cu o cântare frumoasă de ”La mulți ani!„
  • În 28 decembrie, au colindat la priceasnă Oana și Lisa-Maria, eleve la Liceul de Muzică; după Sfânta Liturghie, au fost sărbătoriți toți credincioșii care s-au născut în luna decembrie și au dorit să fie împreună cu prietenii, familiile lor și preoții noștri la ceas de sărbătoare.
  • În ziua de Nașterea Domnului, hramul parohiei noastre, un număr mare de credincioși au participat la Sfânta Liturghie, a colindat corul parohiei; a venit apoi Moș Crăciun cu dulciuri pentru copii, s-a distribuit foaia ”Troița” și au putut fi admirate câteva lucrări realizate de de participanții la Concursul de desen din decembrie.
  • În ajun de Crăciun, am colindat credincioșii singuri din Parohie.
  • În 21 decembrie, Sara Negrea, elevă la Șc. ”C-tin Brâncuși” din Cluj-Napoca, a adus în biserică colindul tradițional, îmbrăcată într-un frumos veșmânt popular din zona Apusenilor. De asemenea, au fost premiați elevii participanți la Concursul de desen ”Lumina sărbătorilor de iarnă”, Ediția a VIII-a 2014.
  • În 19 decembrie, au venit la colindat și au avut o frumoasă serbare de Crăciun în biserică elevii clasei a II-a B, înv. Rozalia Anghel de la Șc. ”C-tin Brâncuși” din Cluj-Napoca.
  • În 15 decembrie, am primit colindători, elevii clasei pregătitoare, înv. Dana Apostoaie de la Școla ”C-tin Brâncuși” din Cluj-Napoca.
  • În 14 decembrie, au colindat la priceasnă copiii de la Grădinița ”Lumea copiilor” din cartierul nostru, îndrumați de d-na prof. Georgeta Plăcintar și Alexandra Balica, studentă la Facultatea de științe Economice și absolventă a Școlii populare de arte Cluj. A slujit împreună cu preoții parohiei noastre, părintele Ioan Suciu.
  • În 13 decembrie, a avut loc proba practică a Concursului de desen ”Lumina sărbătorilor de iarnă”, din comisie a făcut parte d-l Andor Komives, conf. univ. dr. la Academia de Artă și Desing Cluj. Premierea participanților va avea loc, duminică, 21 decembrie, după Sfânta Liturghie.
  • În 10 decembrie, au colindat în biserica noastră elevii de la Școala ”C-tin Brâncuși”, clasa pregătitoare C, îndrumați de d-l înv. Mircea Văscan. A venit Moș Crăciun cu daruri; din partea preoților, au primit în dar pachețele cu dulciuri.
  • În 7 decembrie, a colindat în biserica noastră Corul  de copiii de la Școala ”C-tin Brâncuși” și de la Liceul ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, dirijor Prof. Ionela Măhăra și s-a deschis Expoziția de decorațiuni de Crăciun  (cu vânzare), până în 21 decembrie 2014. Scopul acesteia este unul umanitar, fondurile bănești obținute prin vânzarea lucrărilor realizate de copiii de la Cercul de pictură al bisericii și de coordonatoarele  acestuia, vor fi îndreptate către Așezământul de copii de la Mănăstirea Florești.
  • În 5 decembrie, după slujba Sfântului Maslu, Moș Nicolae a poposit la Biserica noastră pentru copiii cuminți. S-au definitivat decorațiunile de Crăciun care vor fi reunite, duminică, 7 decembrie într-o expoziție cu vânzare, fondurile bănești vor fi îndreptate către Așezământul de copii de la Mănăstirea Florești.
  • În 4 decembrie, preoții parohiei au fost împreună cu dascălii și elevii  Școlii ”Constantin Brâncuși”, din vecinătatea bisericii noastre, pentru a sărbători hramul Capelei, ”Sfântul Nicolae”. S-a săvârsit slujba Acatistului Sfântului Nicolae, apoi elevii, îndrumați de d-na Daniela Necula, prof. de religie și d-na înv. Rozalia Anghel, au colindat pe toți cei prezenți.
  • În 30 noiembrie, de ziua Sfântului Andrei, s-a săvârșit Sfânta Liturghie la care au participat ca întotdeauna un număr mare e credincioși; toți copiii din biserică au primit dulciuri dăruite  în semn de mulțumire de două familii și  credincioșii care poartă acest frumos nume au primit în dar câte o iconiță cu ocrotitorul lor. După Sfânta Liturghie, au fost sărbătoriți în sala de la demisolul bisericii  credincioșii care s-au născut în luna noiembrie și au dorit să fie împreună cu marea familie a bisericii nostre.
  • Copiii de la Cercul de pictură au început să confecționeze podoabe de Crăciun pe care le vom expune spre vânzare,  din 15 decembrie 2014! Fondurile bănești vor fi folosite pentru Așezământul de copii de la Mănăstirea Florești.
  • În 23 noiembrie, în cadrul proiectului Editurii Renașterea,”Editura Renașterea în parohiilor clujene”, la biserica noastră,  a avut loc lansarea cărții “Răscumpărarea vremii” de Zaharia Zaharou la orele 18.00. Au participat pr. Cătălin Pălimaru și pr. Florin Cătălin Ghit.
  • În 16 noiembrie la Sfânta Liturghie a fost invitată să cânte la priceasnă Andrada Mariș, elevă în clasa a Vi-a la Școala ”C-tin Brâncuși” din Cluj-Napoca; ea va reprezenta în decembrie această școală la Festivalul de colinde ”Episcop Nicolae Ivan”, inițiat de Mitropolia Clujului. De asemena a fost sărbătorit Matei Bolog care a a participat la Concursul ”Bătălia cărților”, inițiat de Biblioteca Județeană”Octavian Goga” din Cluj și a fost declarat ”Cititorul anului” din cei 250 de elevi participanți. A fost anunțat și Concursul de desen ”Lumina sărbătorilor de iarnă, aflat la a VIII-a ediție. Tema de anul acesta este ”Bucuria de a dărui: cei mari fac daruri celor mici, cei mici aduc bucurii celor mari”. Concursul se va desfășura în perioada 16-21 decembrie, perioadă în care participanții înscriși vor efectua 2 desene (pe suport la alegere-lemn, sticlă, hârtie, carton, etc., realizate din materiale la alegere-ulei, tempera, acuarele, etc, dimensiunea foii A4) care se vor depune la biserică până în data de 12 decembrie. În 13 decembrie se va desfășura proba practică care va consta în realizarea unei lucrări în fața Comisiei de jurizare între orele 10-12. Premierea va avea loc în 21 decembrie, iar de Crăciun, cele mai valoroase desene vor fi reunite într-o expoziție cu vânzare.
  • În 13 noiembrie, a avut loc în biserică, dimineața, după Sfânta Liturghie, agapa pentru Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului la care au aprticipat elevii clasei a VI-a A de la Scola „C-tin Brâncuși din Cluj-Napoca. Copiii au fost însoțiți de către d-na dir. adj. prof. Alina Bărăian, d-na Daniela Necula, profesor de religie și alte cadre didactice. Părintele Valentin Bochiș a rostit un cuvânt de învățătura, iar surpriza zilei a fost Andrada Mariș, care, îmbrăcată într-un frumos costum național, autentic, de pe câmpie” a interpretat frumoase cântece populare și pricesne. A urmat apoi o mică agapă în sala de la demisolul bisericii.
  • În 9 noiembrie, am sărbătorit în biserică cei 90 de ani de viață pe care-i va împlini în această săptămână d-l Victor Mureșan, membru al Consiliului Parohial, și care, de la punerea pietrei de temelie a bisericii, a pus suflet pentru ridicarea ei.
  • În 30 octombrie, elevii din clasa pregătitoare de la Școala ”C-tin Brâncuși”, însoțiți de d-na Daniela Necula, prof. de religie au venit la biserică, au spus rugăciuni, apoi au vizitat biblioteca parohiei, iar în sala de la demisol au recitat poezii și au primit în dar dulciuri și prescură.
  • În 27 octombrie, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou a slujit împreună cu preoții parohiei noastre părintele Mihai Ranta, a fost o sărbătoare frumoasă la care credincioșii care poartă numele acestui sfânt au primit în dar câte o iconiță.
  • În 26 octombrie, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, într-o zi de toamnă înfrigurată, toți credincioșii adunați în Sfânta Biserică la Liturghie, am simțit mângâierea și căldura rugăciunilor  și marea bucurie de  a fi împreună la ceas de binecuvântat praznic. Toți credincioșii care poartă numele acestui sfânt, au primit în dar câte o iconiță; după Sfânta Liturghie, în sala de la demisolul bisericii, s-au întâlnit toți credincioșii născuți în luna octombrie pentru a fi sărbătoriți de preoții parohiei și prietenii lor.
  • În 23 octombrie a avut loc la Capela Școlii ”C-tin Brâncuși”, selecția pentru Festivalul de colinde ”Nicolae Ivan” derulat de Mitropolia Clujului. A fost selecționată Andrada Mariș, 12 ani care a prezentat un buchet de cântece populare din zona de câmpie a Transilvaniei ! A prezentat celor prezenți costumul ei popular, autentic pentru zona pe care o reprezintă și i-a încântat prin frumusețea și vioiciunea vocii ei.
  • În 16 octombrie 2014, a avut loc primul dialog cu elevii de la Șc. ”C-tin Brâncuși” pe tema ”Am nevoie de un model de urmat în viață? Unde să-l găsesc?”În cadrul acestor întâlniri, vor fi invitați credincioși  din parohie și nu numai, care, prin cuvânt, dar mai ales prin faptă, adică prin modul cum și-au trăit și își trăiesc viața, vor demonstra tinerilor că modelele adevărate pentru ei sunt oamenii obișnuiți care muncesc fără prea mult zgomot lângă noi, fiecare fiind ca o rotiță care, dacă lucrează cum trebuie, face să meargă bine mecanismul complicat al acestei lumi. Prima dezbatere s-a  numit ”Două vârste, aceeași dăruire: două vieți puse în slujba oamenilor”. Invitații au fost d-na Maria Șopterean, 97 de ani și tânăra Oana Rusu, redactor la Ziarul ”Lumina”, Ediția de Transilvania care vor purta un dialog cu tinerii pe tema propusă. La această masă rotundă, au  participat elevii din clasa a VIII-a de la Școala ”C-tin Brâncuși” din Cluj Napoca (prof. dirig. Ana-Maria Țibre) care au  fost însoțiți de d-na prof. Alina Bărăian (dir. adj.) și d-na Daniela Necula, profesor de religie. Elevii au ascultat cele două povești de viață și apoi au pus întrebări invitaților. Activitatea s-a încheiat cu o mică agapă  în sala de la demisolul bisericii. Această întâlnire face parte din Parteneriatul ”Cu Hristos în fața marilor încercări ale vieții de școlar”, încheiat în anul școlar 2014-2015 între școală și biserica noastră
  • În 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Paraschiva, la Sfânta Liturghie a slujit și părintele Mihai Ranta; toți credincioșii care poartă numele aceste sfinte, au primit în dar un Acatist închinat ocrotitoarei lor.
  • Parohia Ortodoxă ”Nașterea Domnului din Cluj-Napoca, păstorită de părintele Nicolae Buda, sâmbătă, 11 octombrie 2014, a organizat un pelerinaj pentru copiii de la Cercul de pictură a icoanelor pe sticlă și pentru tinerii din Asociația Tinerilor Ortodocși. 37 de copii și tineri, însoțiți de părintele Nicolae Buda, au vizitat Protopopiatul Ortodox din Huedin, unde au fost întâmpinați de părintele protopop Ciprian Taloș care ne-a ținut o frumoasă lecție  de istorie, povestindu-ne despre preotul martir Aurel Munteanu. A urmat apoi un scurt program și impresionant program artistic, susținut de Maria Taloș (11 ani) și de cei mai tineri artiști ai Ansamblului folcloric ”Junii Vlădesei”. Apoi ne-am rugat împreună în Capela protopopiatului după care ne-am bucurat de o mică agapă. Ne-a însoțit, de asemenea, d-na prof. Eugenia Marcu, dir. la Școala ”Constantin Brâncuși”, unde învață majoritatea elevilor care participă la cercul de pictură și cu care derulăm în fiecare an școlar proiecte educaționale.După aceea, pelerinii au poposit la Mănăstirea Râșca Transilvană, unde părintele stareț Casian Ioana a avut un dialog cu tinerii și copii, apoi a spus o rugăciune pentru noi toți.Mai departe, la  Crucea Iancului, am rostit o rugăciune, apoi copiii au recitat poezii și au rememorat viața lui Avram Iancu. Am coborât încet pe lângă salba de lacuri de pe Someș, la Tarnița, admirând frumusețea locurilor, aurite de soarele toamnei și de frunzele pădurilor. După un popas la Parohia Ortodoxă din Someșul Cald (Pr. Sergiu Bălaj), am mers la Mănăstirea Florești unde ne-am închinat la sfintele icoane, am văzut cele două case care s-au construit aici pentru Așezământul de copii ”Micul Onufrie”, la ridicarea cărora au contribuit și copiii prin bănuții obținuți din activitățile cercului. Însoțiți de Maica Teodora, am vizitat mica grădină zoologică, de sub poala pădurii, spre bucuria copiilor.Am pornit apoi spre casă, păstrând în suflete frumusețea sfintelor lăcașuri, a locurilor și paginile zbuciumate din istoria neamului nostru. Acest pelerinaj a devenit tradițional pentru micii noștri iconari ca o răsplată a muncii lor, dar și o dovadă a iubirii noastre și a grijii pentru educația lor.
  • În 5 octombrie, la Sfânta Liturghie a slujit un frumos sobor de preoți din care au făcut parte Pr. prof. Mircea Basarab și Pr.  Ioan Hojda, paroh la o parohie de lângă Târgu Lăpuș, jud. Maramureș.
  • În 3 octombrie, Cercul de pictură a icoanelor pe sticlă și-a reluat activitatea în fiecare vineri, între orele 16-17.30.
  • În ultima duminică din septembrie (28 septembrie), au fost sărbătoriți credincioșii care s-au născut în această lună, în sala de la demisol, după Sfânta Liturghie.
  • La o dată stabilită de comun acord de doritori, se vor relua întâlnirile cu tinerii din Asociația Tinerilor Ortodocși ai parohiei noastre (vârsta 12-35 de ani) în cadrul cărora vor avea loc întâlniri interesante, programe atractive și surprize (plăcute!!!). Tinerii vor avea prilejul să se cunoască, să comunice, să lege prietenii și să desfășoare activități care să le dezvăluie frumusețea  acestei lumi când  tinerețea este trăită curat, îndreptată spre cunoaștere și credință  care vor fi un sprijin solid pe calea deloc ușoară a acestei vieți. Vă așteptăm cu drag!
  • Duminică, 21 septembrie, după  Sfânta Liturghie, s-au distribuit gratuit iconițe tuturor credincioșilor care au participat la slujbă.
  • În 15 septembrie, la festivitatea de deschidere a anului școlar 2014-2015 de la Școala ”C-tin Brâncuși au participat și preoții bisericii noastre.
  • În 13-14 septembrie a avut loc un pelerinaj la mănăstiri: în 13 septembrie am vizitat Mănăstirile Recea, Sighișoara, Cetatea Sighișoarei, Măn. Bunești, Șinca Veche, Nămăiești și Aninoasa (Argeș) (cazare la Hotelul ”Alutus” în Râmnicu Vâlcea); a doua zi, am vizitat Catedrala Episcopală din Râmnicu Vâlcea, Măn. Curtea de Argeș, apoi am urcat  pe Transfăgărășan, la Măn. Paltinul (Argeș) și am pășit apoi pragul  Măn. Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus; pe drumul spre casă ne-au întâmpinat Catedrala Episopală din Alba Iulia și  Măn. Dumbrava (Alba).
  • În 8 septembrie, a slujit la Sânta Liturghie și părintele Mihai Ranta; de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, un număr impresionant de credincioși au participat la Liturghie să o cinstească pe Maica Sfântă și a noastră a tuturor, rugătoare caldă pentru noi! Toți cei prezenți au primit în dar câte o iconiță, iar cei care poartă numele Sfintei Fecioare și o iconiță cu ocrotitoarea lor.
  • În 7 septembrie, a avut loc sărbătorea parohiei, stabilită, acum 13 ani, în prima duminică, după 4 septembrie 1994, când a fost sfințit demisolul de către ÎPS Arhiepiscop Bartolomeu. Anul acesta, s-au împlinit 20 de ani de la sfințirea demisolului, (4 septembrie 1994), 24 de ani de la sfințirea pietrei de temelie (27 decembrie 1990) de către PS Părinte Irineu Bistrițeanul și 4 ani de la sfințirea bisericii (5 septembrie 2010). În această zi de aleasă sărbătoare, am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe PS Episcop Vasile Someșeanul care a slujit Sfânta Liturghie, înconjurat de un frumos sobor de preoți și diaconi. A urmat apoi parastasul pentru pomenirea celor adormiți; În curtea bisericii toți credincioșii s-au întâlnit la o mică agapă, primind în dar colăcei și vin; toți cei prezenți au primit câte o iconiță și foaia parohiei ”Troița”, numărul 5, gratuit.
  • În 17 august, părintele Ioan Suciu, pensionar (fost preot la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul), a slujit Sfânta Liturghie împreună cu preoții bisericii noastre.
  • În 16 august, s-a organizat un pelerinaj la Mănăstirile Nicula, Salva, Moisei, Bârsana, Săpânța Peri, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Mănăstirea Lăpușul Românesc (Ruoaia)
  • În 15 august, la Sfânta Liturghie, a participat un număr impresionant de credincioși chemați de Maica Domnului pentru a-i sărbători adormirea! După slujbă, toate credincioasele din biserică au primit în dar câte o iconiță cu Maica Domnului, ocrotitoarea tuturor creștinilor (în jur de 400 de iconițe).
  • În 14 august, în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului s-au săvârșit Vecernia cu Litie, Paraclisul Maicii Domnului, Prohodul Adormirii Maicii Domnului. Pricesnele au însoțit toate rugăciunile către Maica Domnului, transformând tristețea Adormirii în bucuria cinstirii  Născătoarei de Dumnezeu ca ocrotitoare și rugătoare pentru noi în toată vremea.
  • În 10 august, cu emoție, a slujit Sfânta Liturghie împreună cu preoții bisericii noastre părintele Simion Felecan (preot la o parohie din Munchen). Cuvântul de învățătură rostit de părintele a fost spre întărirea noastră întru credință pentru a răzbi printre valurile acestei vieți și a nu ne scufunda ca Petru prin puțină credință și îndoială în puterea lui Dumnezeu. Mâna lui Dumnezeu este mereu îndreptată spre noi, gestul de a 0 prinde este al nostru. După Sfânta Liturghie a urmat un moment emoționant prin sărbătorirea doamnei Maria Șopterean care împlinește în 12 august 2014, 97 de ani. Puterea credinței a ținut-o deasupra valurilor acestei vieți care s-au năpustit deseori asupra ei, trăind anii grei ai războiului, fiind din 1943 văduvă de război. A biruit trăindu-și viața aproape de biserică, muncind asemenea curelarului din Alexandria, fiind bine plăcută lui Dumnezeu. De la punerea pietrei de temelie a acestui locaș, 1990, viața ei s-a împletit cu a acestuia și răsplata anilor frumoși nu a întârziat să apară.
  • În 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Față, a slujit Sfânta Liturghie un frumos sobor de preoți, având ca invitați pe părinții Mihai Ranta (Parohia Vălișoara) și  Simion Felecan, slujitor la o parohie din Munchen.
  • În 5 august, am sărbătorit cei 98 de ani de viață dăruiți de Bunul Dumnezeu credincioasei bisericii noastre, Carolina Brad.
  • În 3 august, la Sfânta Liturghie a slujit împreună cu preoții bisericii noastre părintele Victor Tăut, fost protopop și preot în Șimleul Silvaniei; după aceea, în sala de la demisol, am sărbătorit ziua de naștere a părintelui Valentin Bochiș.
  • În 19 iulie, ÎPS Mitropolit Andrei a  pășit pragul bisericii noastre pentru un botez.
  • În 12 iulie, parohia a organizat un pelerinaj la Mănăstirea Prislop, la mormântul părintelui Arsenie Boca și la întoarcere, am pășit pragul mănăstirilor Râmeți, Schitul Aiud, Dumbrava și Feleacu.
  • În 29 iunie, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, corul parohiei nostre a fost prezent la Biserica din Ungureni, jud. Maramureș care și-a sărbătorit hramul, unde a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. După agapa frățească, în această frumoasă zi de vară, credincioșii, păstrând în suflete frumusețea și liniștea Sfintei Liturghii, au pornit pe cărările altor mănăstiri din apropiere, Lăpușul Românesc, Rohia și Rohița. A fost o zi deosebită: am plecat de la biserică, dimineața și de pe tetrapod, vegheau tăcuți asupra noastră, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotindu-ne cu duioșie din icoana unde se îmbrățișau frățește! Și parcă îmbrățișarea lor ne-a urmărit tot drumul pentru că, peste tot am fost întâmpinați cu căldură și am descoperit oameni minunați, cu suflete frumoase care, adăpându-se din izvorul curat al zilelor de vară și al pădurilor aruncate ca un veșmânt verde peste dealuri ondulate, le descoperă celor care le calcă pragul gingașul fir al iubirii care ne leagă ca o familie mare.
  • În 22 iunie, după Sfânta Liturghie au avut loc două evenimente importante: premierea participanților la Concursul literar-religios ”Lăsați copiii să vină la Mine!” și acordarea de premii celor mai merituoși elevi de la Școala ”Constantin Brâncuși”.
  • În 21 iunie, parohia a organizat un pelerinaj la Mănăstirea Prislop, la mormântul părintelui Arsenie Boca și la întoarcere, am pășit pragul mănăstirilor Râmeți, Schitul Aiud, Dumbrava și Feleacu.
  • În 13 iunie, copiii de la Cercul de pictură al parohiei au avut în mijlocul lor pe părintele Visarion Pașca, duhovnicul Mănăstirii Florești și coordonatorul Proiectului de construcție al Așezământului de copii de  aici. Scopul acestei vizite a fost înmânarea de diplome pentru ajutorul bănesc acordat de copii pentru definitivarea acestui proiect social. Banii au provenit din munca celor mici în atelierul de pictură a icoanelor, dar și de confecționare a altor obiecte reunite în expoziții cu vânzare.
  • În 12 iunie, de ziua Sfântului Onufrie, elevii de la Școala ”Constantin Brâncuși” au participat la Concursul religios ”Micul Onufrie”, Ediția a 8-a.  60 de elevi de la Școala ”Constantin Brâncuși” au venit la biserică, însoțiți de Daniela Necula, profesor de religie, d-na dir. prof. Eugenia Marcu, aducând câte o pâine. Pâinile  au rămas la biserică și vor ajunge pe masa celor care au trebuință de ele. A avut loc un program de cântece, poezii religioase și rugăciuni, după care au fost premiați cei mai buni copii, dar și cei care au dăruit ceamai frumoasă pâine. A urmat apoi o agapă pentru toți cei prezenți.
  • În ziua de Rusalii, 8 iunie, preoții și credincioșii au participat la Sfânta Liturghie, după care a avut loc sfințirea apei și a spicelor; de la ora 17  a avut loc Vecernia plecării genunchilor, în fața Catedralei Mitropolitane la care au participat IPS Mitropolit Andrei și PS Episcop Vasile, toți preoții și credincioșii de la parohiile clujene; a urmat apoi o procesiune a tuturor celor prezenți, sub picăturile de ploaie, care se mai scuturau încă din norii care și-au revărsat peste poporul adunat la rugăciune potop de apă în ropot vijelios.
  • În 1 iunie, a avut loc întâlnirea în biserică cu copiii botezați anul trecut în biserica noastră; părinții și copiii au participat la Sfânta Liturghie, au fost felicitați și apoi a avut loc o agapă la care a fost invitat medicul pediatru Liviu Tivadar care le-a împărtășit părinților sfaturi pentru creșterea celor mici.
  • În 31 mai-1 iunie, pelerinaj la Mănăstirile Toplița, PAltin, Petru Vodă, Sihăstria, Secu, Neamț,Agapia, Văratec, Catedrala ”Trei Ierarhi”, Catedrala Mitropolitană, Mănăstirile Cetățuia, Galata din Iași, Cămârzani, Suceava, Biserica ” Sfântul Gheorghe”, Sfântul Ioan cel Nou, Sucevița, Humor.
  • În 29 mai, de Înălțarea Domnului, s-a săvârșit Sfânta Liturghie, după care a avut loc parastasul pentru pomenirea eroilor neamului.
  • În 21 mai, de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, a avut loc Sfânta Liturghie la care au participat preoții bisericii noastre și părintele Mihai Ranta de la Parohia din Vălișoara. La sfârșit, credincioșii care poartă numele Constantin, Elena și derivatele lor, au primit în dar câte o iconiță cu ocrotitorii lor.
  • Luni, 19 mai, elevii clasei a VI-a de la Școala ”C-tin Brâncuși” s-au întâlnit cu părinții bisericii, au ascultat un cuvânt de învățătură despre Sfânta Taină a Spovedaniei și a Împărtășaniei, apoi a avut loc o agapă  în sala de la demisol.
  • Duminică, 18 mai, la biserica noastră, a slujit Sfânta Liturghie PS părinte Vasile Someșanul într-un frumos sobor de preoți și diaconi. De asemenea, a fost anuntat în biserică Concursul literar-religios ”Lăsați copiii să vină la Mine!”, Ediția a VIII- a; TEMA: ”Sfânta Liturghie și Sfânta Împărtășanie, izvor nesecat de apă vie”; Participanți: elevii din clasele IV-VIII; Desfășurarea concursului: 18 mai – anunțarea concursului în biserică, după Sfânta Liturghie; 18 -31 mai – înscrierea la concurs pe lista aflată la intrarea în biserică în cutia roșie din dreapta; până în 15 iunie– redactarea lucrărilor, depunerea lucrărilor la Biserică, corectarea lucrărilor; 22 iunie – Decernarea premiilor. – SUBIECTE: 1. Cum se realizează întâlnirea omului cu Dumnezeu în Sfânta Liturghie?: 2. Cum  Îl cinstești tu pe Hristos când vii la Sfânta Liturghie?(De ce este important să participăm la Sfânta Liturghie? Ce daruri aduc credincioșii la biserică-semnificația lor? Cum dovedim lui Hristos că avem un suflet de aur? 3. Sfânta Taină a Spovedaniei și Sfânta Taină a Împărtășaniei! Ce înseamnă pentru mine aceste Sfinte Taine?; 4.Prin rugăciune, stăm de vorbă cu Dumnezeu! Tu povestești cu Dumnezeu așa cum povestești cu prietenul tău cel mai bun? Ce I-ai povestit astăzi? – (Participanții trebuie să scrie  un subiect la alegere- minim o pagină) – ( Fiecare participant poate să-și ia subiectele din mapă și să se înscrie pe listă)
  • În 16 mai, părintele Visarion Pașca de la Mănăstirea Florești  a vizitat copiii de la Cercul de pictură al bisericii și aceștia i-au înmânat banii obținuți din vânzarea ouălor decorative de Paști pentru Așezământul de copiii de la această mănăstire.
  • În 4 mai, de Duminica Mironosițelor, a slujit la Sfânta Liturghie împreună cu preoții bisericii noastre, părintele Vasile Crișan. Toate credincioasele care au participat la Sfânta Liturghie au primit în dar câte o iconiță, în semn de  prețuire pentru viața lor aleasă, jertfelnică,  închinată cu iubire familiei, semenilor ca și odinioară femeile mironosițe.
  • În 27 aprilie , de sărbătoarea Sfântului Toma s-a săvârșit Sfânta Liturghie în sobor de preoți, la care a slujit ca diacon, Sorin Marciuc care a ținut și un frumos cuvânt de învățătură despre Înviere și credință.
  • În 25 aprilie, de săbătoarea ”Izvorul tămăduirii”, s-a săvârșit Sfânta Liturghie, urmată de sfințirea apei și de stropirea credincioșilor cu apă sfințită.
  • 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, credincioșii care poartă acest nume au primit în dar iconițe cu ocrotitorul lor.
  • 20 aprilie, Marele praznic al  Paștilor care a avut în centru slujba Sfintei Liturghi; după aceea, copiii au primit pachețele cu dulciuri (110), s-a distribuit ”Troița”, numărul 3 și a avut loc o expoziție de icoane pe sticlă realizate de copiii la Cercul de pictură (fondurile bănești vor fi îndreptate spre construirea Așezământulu ide copii de la Mănăstirea Florești.
  • 20 aprilie, ora 0.00, a avut loc Slujba Învierii și împărțirea Sfintelor Paști la care a participat un număr foarte mare de credincioși.
  • În 18 aprilie, Vinerea Patimilor Domnului nostru Iisus Hristos, ne-am adunat în biserică, în jurul mormântului Domnului pentru Prohod, asemenea  Maicii Domnului, Sfântului Ioan și femeilor care l-au însoțit pe drumul greu al pătimirii și al durerii, drumul vieții care trece prin moarte spre Înviere.
  • În 17 aprilie , Joia Mare, a avut loc Sfânta Liturghie, urmată de sfințirea pâinii și vinului pentru Sfintele Paști și de tăiatul pâinii; seara la ora 18.00 a avut loc Denia celor 12 Evanghelii la care a participat un număr mare de credincioși.
  • În cadrul ”Școlii altfel”, între 7-11 aprilie, elevii din clasele I-IV de la Școala ”C-tin Brâncuși” au venit la biserică, au participat la Sfânta Liturghie, s-au spovedit și s-au împărtășit; de asemenea au venit la biserică și grupe de copii de la Grădinițele ”Lumea copiilor” și ”Poienița”.
  • În 5 aprilie, parohia noastră a organizat un pelerinaj la Mănăstirile Nicula, Cășiel, Nușeni, Salva și Parva! În drumul nostru am pășit și pragul catedralelor  ortodoxe din Beclean și Năsăud.
  • În postul Sfintelor Paști, în fiecare duminică, după slujba Pavecerniței Mari au loc cateheze despre Sfintele Taine care se desfășoară la nivelul întregii arhiepiscopii.
  • În 30 martie, au fost sărbătoriți după slujba  Pavecerniței Mari, toți credincioșii născuți în luna martie care au dorit să fie împreună, în sala de la demisolul bisericii la  o slujbă de mulțumire și la o mică agapă.
  • În 26 martie, a avut loc Sfânta Taină a Maslului la  Parohia Sfântul Dumitru cel Nou din Cluj-Napoca, în cadrul serilor duhovnicești, organizate de câțiva ani de cele două parohii în Postul Sfintelor Paști.
  • De sărbătoare Bunei Vestiri, 25 martie, au primit câte o iconiță cu Maica Domnului toți credincioșii prezenți la biserică care poartă numele  acesteia sau derivatele lui.
  • În 23 martie, a avut loc premierea elevilor participanți la Concursul literar-religios”Bucuria sărbătorii Bunei Vestiri” și distribuirea numărului 2 din foaia ”Troița”.
  • În  20 martie, a avut loc  la Capela Școlii ”C-tin Brâncuși” un moment dedicat Maicii Domnului, numit ”Daruri pentru Maica Domnului și mama mea”. Părintele Dorel Man a citit Acatistul Bunei Vestiri , rugându-se împreună cu copiii care, după aceea, au spus rugăciuni, poezii și cântece închinate Maicii Domnului. Au fost premiați 38 de elevi pentru ”Cel mai frumos caiet de religie” care au primit în dar iconițe și rechizite școlare.
  • În 14 martie, a avut loc SfântaTaină a Maslului în biserica noastră săvârșită împreună cu preoții și credincioșii Parohiei ”Sfântul Dumitru cel Nou” din Cluj-Napoca, în cadrul tradiționalelor seri duhovnicești din Postul Sfintelor Paști, urmând ca în săptămâna a 4-a din post să fie   gazdă  biserica mai sus amintită! Părintele Iustin Tira a ținut un bogat cuvânt de învățătură explicând Evangelia Femeii cananeence, accentuând importanța rugăciunilor noastre către sfinți și Maica Domnului care sunt un semn de smerenie pentru că nu pentru vrednicia noastră sunt ascultate rugile noastre, ci pentru mijlocirea acestor mari prieteni ai noștri care sunt sfinții și Sfânta Fecioară Maria.
  • În 12 martie, o clasă de elevi de la Școala ”C-tin Brâncuși” din clasa pregătitoare au venit la biserică însoțiți de d-na Daniela Necula, profesor de religie. Eu au spus rugăciuni și au ascultat poveștiri educative.
  • Duminică, 9 martie, a avut loc întâlnirea lunară a tinerilor din Asociația Tinerilor Ortodocși din parohie, invitat, d-l Adrian Sâmpetrean, cunoscut bariton, absolvent al Academiei ”Gheorghe Dima ” din Cluj-Napoca; tot duminică după amiază, un grup de credincioși,  însoțiți de părintele Nicolae Buda, din care a făcut parte și un reprezentant al copiilor de la Cercul de pictură al parohiei au mers la Mănăstirea Florești pentru a dona pentru construcția Așezământului de  copii ”Sfântul Onufrie” suma de bani obținută din vânzarea mărțișoarelor și din partea parohiei. De asemenea, după Sfânta Liturghie, toate credincioasele prezente la biserică au primit în dar câte o iconiță, un dar de Ziua Femeii, de 8 martie.
  • În 27 februarie, elevii clasei a IV-a de la Școala ”Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca au venit la biserică și au participat la agapa de Lăsatul Secului pentru postul Sfintelor Paști; însoțiți de d-na prof. de religie Daniela Necula, copiii au fost întâmpinați de părintele Valentin Bochiș care le-a rostit o rugăciune de mulțumire și un cuvânt de învățătură despre post; a urmat apoi agapa în sala de la demisolul bisericii unde cei mici s-au bucurat de bucatele pregătite pentru ei.
  • În 23 februarie, s-a deschis Expoziția de mărțișoare, realizate de copiii de la Cercul de pictură al bisericii, fondurile obținute vor fi îndreptate spre Așezământul de copii ”Micul Onufrie” de la Mănăstirea Florești. După slujba Vecerniei, au fost sărbătoriți credincioșii născuți în luna februarie.
  • Între 16 februarie-23 martie se desfășoară Concursul literar-religios” Bucuria Sărbătorii Bunei-Vestiri” cu tema Sfinții Martiri Brâncoveni, model de viață creștină; Participanți: elevii din clasele III-XII; Desfășurarea concursului: 16 februarie- 14 martie- înscrierea, redactarea și depunerea lucrărilor la biserică; -23 martie 2014-premierea participanților; Subiecte: 1. Familia Sfinților Mucenici Brâncoveni, model de viață creștină demnă pentru familia mea (la alegere); 2. Povestiți faptele Sfinților Mucenici Brâncoveni prin care și-au sfințit viața dând dovadă de nenumărate virtuți creștine (Care sunt acestea)? (la alegere); 3. Ați vizitat mănăstiri ctitorite (construite) de Sfântul Constantin  Brâncoveanu? Prin ce se remarcă acestea? Povestiți pe scurt o vizită la una dintre ele! (obligatoriu); 4. Lacrimi de  b – – – – – e! Lacrimi de  d – – – –  e! Lacrimi de  p – – – – – – ă! Lacrimi pe obrazul Maicii Domnului! Lacrimi pe obrazul Doamnei Maria Brâncoveanu! Pentru ce au plâns cele două maici? Enumerați virtuțile (calitățile) acestor mame! Ce înseamnă pentru voi lacrima din ochii mamei voastre? (la alegere);5. Cum și-au mărturisit Sfinții Martiri Brâncoveni credința ortodoxă? Cum putem noi astăzi să mărturisim credința ortodoxă pentru a urma exemplul acestora? (la alegere); 6. De ce este numit Sfântul Constantin Brâncoveanu ”perla ce strălucește în coroana cerului spiritual mai luminoasă decât soarele” (Ioan Alexandru)? (pentru elevii din clasele IX-XII) (la alegere); 7. Harul epitrahilului și nimbul potirului (pentru elevii din clasele IX-XII) la alegere; 8. Sfinții Martiri Brâncoveni, candele aprinse din Liturghia neamului”(pentru elevii din clasele IX-XII) la alegere.
  • La mijloc de februarie, preoți ș icredincioși, ne-am bucurat împreună cu părintele Nicolae la împlinirea a 20 de ani de  când a fost numit preot paroh la biserica noastră. Biserica  de zid și de suflete are o vârstă frumoasă, este vie  și  ca o familie mare, adună credincioșii  de toate vârstele la rugăciune și trăire întru Hrsitos.
  • În 9 februarie a avut loc întâlnirea tinerilor din Asociația Tinerilor Ortodocși din biserica noastră: invitat prof. de psihologie Maria Dulca;
  • În 2 februarie, după Sfânta Liturghie, a avut loc adunarea de constituire a Comitetului Parohial.
  • În 26 ianuarie, a avut loc premierea celui mai fidel cititor al Bibliotecii parohiei în anul 2013 (biblii, calendare și diplome); după Sfânta Litrughie, a avut loc Alegerea Consiliului Parohial; după slujba Vecerniei au fost sărbătoriți, în sala de la demisolul bisericii, credincioșii născuți în luna ianuarie  dintre care i-am avut din nou între noi pe părintele prof. Dorel Man și pe d-l Gavril Cătinaș care anul acesta a împlinit 93 de ani.
  • În 19 ianuarie, au fost premiați în biserică  în jur de 30 de copii și tineri care au avut în anul 2013 succese deosebite la olimpiade și concursuri județene, naționale și internaționale în diferite domenii ale știiței, artei, sportului și muzicii. Au primit în dar iconițe, calendare și diplome.
  • În 17 ianuarie, am sărbătorit cei 92 de ani  pe care i-a împlinit d-na Livia Peligrad; părintele Valentin Bochiș a trecut pragul casei acesteia cu o rugăciune și un mic dar, însoțit de credincioase din Comitetul parohial.
  • În 12 ianuarie, tinerele familii au fost invitate să participe la această întâlnire, fiind prezente la Sfânta Liturghie, după care au fost felicitate din fața Sfântului Altar de către preoții parohiei și au primit mici daruri. Mica agapă care a avut loc după aceea a fost pentru toți un prilej de bucurie: s-au reîntâlnit cu părinții care i-au cununat, s-au cunoscut, și-au împărtășit impresiile, greutățile, dar și bucuriile primului an de căsnicie. În aceste vremuri în care timpul parcă nu ne mai ajunge și ostenelile pentru trup nu mai contenesc,  înstrăinându-ne unii de alții, această zi de sărbătoare a fost un mic popas pentru a odihni sufletele care se deschid spre a primi  pe cel de lângă noi  pentru că numai  împreună înmulțim bucuria noastră și deschidem calea spre Cer. Și aceste întâlniri sunt poate semnul cel mai bun că Liturghia după Litughie se împlinește, pentru că cel mai mare dar pe care ni-l putem oferi unul altuia este poarta deschisă a sufletului  pentru a-l primi acolo pe aproapele nostru cu împlinirile și neîmplinirile sale. Grupul ”Maria”, din Sebeș Alba a sporit bucuria acestei zile, dând răspunsurile la Sfânta Litughie la care au participat și cele 11 familii tinere care s-au cununat anul trecut în biserica noastră. A fost o zi deosebită, în care frumusețea rugăcinilor a fost sporită de lumina de pe chipurile acestor tineri care au pornit la drum, acum un an, împreună, doi câte doi, formând  familii creștine prin Taina Sfintei Cununii; așa cum frumos a subliniat părintele Nicolae Buda „Biserica Ortodoxă este formată din familii creștine, nu din cupluri sau parteneri!”, felicitându-i pe cei prezenți, semnul iubirii și al credinței fiind pasul în doi făcut, mai întâi, în fața Sfântului Altar pentru a porni pe cărările lumii cu binecuvîntarea Bisericii în care harul lui Dumnezeu le împlinește și le sfințește acest început de drum. După Sfânta Litughie, în prezența tuturor credincioșilor participanți la slujbă, în cadrul Adunării Generale Parohiale au avut loc alegerile parohiale, fiind votați și aleși membrii Consilului și Comitetului Parohial pentru următorii 4 ani; au fost, mai întâi, felicitați membrii Consiliului și Comitelui Parohial  pentru activitatea depusă în perioada 2010-2013, primind diplome de aleasă prețuire. La ora 16, a avut loc întâlnirea Asociației Tinerilor  din Parohie care s-au bucurat de prezența d-lui Prof. Dan Leonard.
  • 10 ianuarie, am sărbătorit cei 93 de ani de viață dăruiți de Bunul Dumnezeu d-lui Gavril Cătinaș. Părintele Nicolae Buda, însoțit de credincioase din Comitetul Parohial a trecut pragul locuiței acestuia cu o rugăciune și un mic dar.
  • În 6 ianuarie, de Botezul Domnului, s-a săvârşit Sfânta Liturghie cu participarea unui număr mare de credincioşi; la Utrenie, a fost prezentă  o clasă de elevi de la Şcoala “C-tin Brâncuşi” însoţiţi de prof. de religie Daniela Necula (au primit la plecare prescură şi dulciuri); după Sfânta Liturghie, a avut loc Sfinţirea Mare a apei, apoi au fost stropiţi cu apă sfinţită toţi credincioşii din care aceştia au dus apoi şi la casele lor pentru a o păstra şi folosi la nevoie, în cursul anului; toţi cei prezenţi au primit în dar o iconiţă-calendar (cca 800).
  • În 5 ianurie, după Sfânta Liturghie, a avut loc sărbătorirea familiilor din parohie care au împlinit 50 de ani de căsătorie anul trecut; cu această activitate, demarează și anul acesta Proiectul ”Luna credincioșilor” prin sărbătorirea credincioșilor  din parohie care anul trecut au avut evenimente fericite și importante în viața lor: în 12 ianuarie sunt sărbotorite familiile tinere care s-au cununat anul trecut în biserica noastră; în 19 ianuarie sunt sărbătoriți credincioșii de toate vârstele care au avut succese deosebite la competiții județene, naționale și internaționale în anul 2013 și au primit medalii, diplome, premii în diverse domenii – științe, literatură, pictură, muzică, sport sau cu rezultate excepționale la olimpiade și concursuri; în 26 ianuarie, Bibloteca parohiei răsplătește pe ”Cel mai fidel cititor ”al anului 2013. Credincioșii sunt așteptați să se înscrie pentru următoarele 2 evenimente la pangarul bisericii (Tel. 0264-551144).
  • Între 1-5 ianuarie a continuat sfințirea caselor credincioșilor din parohia noastră de către preoții bisericii.
  • În 1 ianuarie 2014, la biserica noastră,  a slujit Sfânta Liturghie ÎPS Părinte Mitropolit Andrei înconjurat de un frumos sobor de preoți și diaconi; a avut loc o sfințire întru preot și după Sfânta Liturgie copiii și tinerii prezenți au primit în dar de la ierarhul nostru cărticele de rugăciuni; a urmat apoi o mică agapă cu invitații  și cu membrii Consiliului Parohial, Comitetului parohial și ai corului parohiei.