2015

2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2014 2013 2012 2011 2010

  • În 31 decembrie, la miezul nopții, s-a săvârșit o slujbă de Te Deum prin care s-a dat slavă lui Dumnezeu pentru toate și am intrat cum se cuvine unui creștin în anul 2016.
  • În 27 decembrie, de Sfântul Arhidiacon Ștefan, s-a săvârșit Sfânta Liturghie la care a participat un număr foarte mare de credincioși; cei care poartă numele acestui mucenic, au primit în dar iconițe cu ocrotitorul lor. După aceea, au fost sărbătoriți credincioșii care s-au născut în luna decembrie.
  • În 25 decembrie, de hramul parohiei, s-a săvârșit Sfânta Liturghie în sobor de preoți (Pr. Marius Țion și Pr. Victor Tăutu); la care au participat foarte mulți credincioși. Apoi, Moș Crăciun a venit cu daruri pe care le-a împărțit copiilor din biserică și s-a distribuit foaia ”Troița”. Credincioșii au putu admira desenele copiilor premiate la Concursul de  desen și icoanele  pe sticlă realizate de copii, reunite într-o expoziție.
  • În ajunul Crăciunului, un grup de colindători a mers cu colinda de la biserică spre casele credincioșilor singuri din parohie.
  • În 20 decembrie, a avut loc premierea participanților la Concursul ”Lumina sărbătorilor de iarnă”, Ediția a IX-a 2015; la priceasnă au colindat micii credincioși ai parohiei noastre, Sara și Luca Negrea, Sara Szabo.
  • În 17 decembrie, 30 de copii de la Grădinița ”Lumea copiilor” din Cluj-Napoca au venit la biserică, la colindat.
  • În 13 decembrie, după Sfânta Liturghie (Pr. Ioan Suciu), Corul Școlii C-tin Brâncuși” a  colindat preoții și credincioșii parohiei noastre (dirijor, Ionela Măhăra, profesor de muzică)
  • În 12 decembrie, a avut loc loc proba practică la Concursul de desen ”Lumina sărbătorilor de iarnă”.
  • În 8 decembrie, la ora 9.00, preoții parohiei au slujit la Capela ”Sfântul Nicolae” a Școlii ”Constantin Brâncuși”din Cluj-Napoca  pentru a sărbători împreună cu elevii și dascălii hramul capelei. Activitatea a început cu o rugăciune, Acatistul Sfântului Nicolae și, apoi, copiii au colindat. Tot în cadrul acestei sărbători, luându-l ca exemplu pe acest sfânt blând și generos, elevii acestei școli s-au mobilizat și au avut săptămâna premergătoare zilei de 6 decembrie o activitate caritabilă frumoasă, dăruind pachete Asociației Filantropice ”Christiana” și Preventoriului TBC de copii Ilișua; în după amiaza aceleiași zile, elevii clasei a III-a A, înv. d-na Rozalia Anghel au avut venit la biserică la colindat și au avut invitați de seamă: d-nele Marinela Zegrean-Istici și Ioana Breda Morar de la Centrul de Promovare a Culturii Tradiționale Cluj au  colindat și au dialogat cu copiii despre ”Tradițiile de Crăciun”. Elevii au dăruit pachete  cu alimente la 10 familii din parohie care au nevoie de ajutor.
  • În 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Nicolae, a avut loc Sfânta Liturghie, după care, copiii au primit dulciuri de la ocrotitorul lor, Sfântul Nicolae (80 de pachete). Toți cei care poartă numele acestui  îndrăgit sfânt, au primit în dar iconițe. De asemenea, s-a deschis Expoziția de decorațiuni de Crăciun realizate de copii și coordonatoarele lor la Cercul de pictură care va fi deschisă până în ziua de Crăciun.
  • În 5 decembrie, în ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae, s-a săvârșit Vecernia cu Litie, apoi copii au primit dulciuri (50 de pachete).
  • În 29 noiembrie, a slujit la Sfânta Liturghie, împreună cu părinții noștri, părintele Iuliu Câmpean; după aceea, a avut loc sărbătorirea credincioșilor născuți în luna noiembrie.
  • În 24 noiembrie, elevii clasei a VIII-a B de la Școala ”C-tin Brâncuși” au participat la Sfânta Liturghie, s-au spovedit, s-au împărtășit și au ascultat un cuvânt de învățătură referitor la ”Sfintele Taine ale bisericii”. Apoi, în sala de la demisolul bisericii au avut invitați: Dana Olari și Oana Topan de la ”Centrul de Resurse pentru Adolescenți” Cluj care au purtat un dialog cu elevii ”Despre Gestionarea emoțiilor” și d-na Stela Timar, profesor de chimie la această școală care le-a prezentat ”Tainele și chimia dragostei”.
  • În 15 noiembrie a avut loc premierea elevilor participanți la Concursul de grafică religioasă ”Aripi spre cer” și sărbătorirea d-lui Victor Mureșan, la împlinirea a 91 de ani, membru al Consiliului parohial; anunțarea în biserică a Concursului de desen ”Lumina sărbătorilor de iarnă; distribuirea foii ”Troița”, numărul 6.
  • 15 noiembrie -20 decembrie 2015- Concursul de desen  “lumina sărbătorilor de iarnă ”Ediţia a IX-a, 2015; TEMA CONCURSULUI: ”Povești de iarnă lângă ieslea minunată”; A. REGULAMENTUL CONCURSULUI: PARTICIPANŢII : elevii claselor III-XII, studenţii şi cei mari, amatori, pasionaţi de desen; concursul are 3 secţiuni: elevii claselor IV-VII, clasele  VIII-XII, studenţi şi ceilalţi  participanţi; B. DESFĂŞURAREA CONCURSULUI: 15 nov:  anunţarea concursului; 15 -30 noiembrie: înscrierea participanţilor pe o listă care se află la intrarea în Biserica “Naşterea Domnului”, în cutia roşie din dreapta; 15  nov- 11 dec:  întocmirea lucrărilor cu următoarele specificaţii: participanţii vor aduce  la biserică 2 lucrări; lucrările pot fi realizate din materiale la alegere (ulei, tempera, acuarele, etc.-în afară de creioane colorate și carioca) pe suport la alegere: lemn, sticlă, hârtie, carton, etc.; – dimensiunile – A4; pe spatele lucrărilor trebuie scris: numele prenumele, vârsta, şcoala/liceul/facultatea  sau profesia, adresa de contact, telefon, titlul lucrării; depunerea lucrărilor la Biserica “Naşterea Domnului” (la Pangar-  magazinul bisericesc); 12 decembrie: – proba practică: lucrare realizată în faţa Comisiei de jurizare între orele 1000-1200 (participanţii aduc materialele necesare pentru lucrare), jurizarea lucrărilor de către o comisie de specialitate; 20 decembrie: decernarea premiilor; C. EXPOZIŢIE DE CRĂCIUN cu cele mai valoroase desene ( cu vânzare, banii revin celor care au realizat lucrările vândute)
  • În 10 noiembrie a avut loc agapa pentru Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului; au participat elevii claselor a VIII-a A și B de la Școala ”Constantin Brâncuși”, însoțiți de d-na prof. Mirela Nicoară, dir. adj., d-na Daniela Necula, profesor de religie, d-na Maria Ludușan, bibliotecar. Părintele Dorel Man le-a vorbit copiilor despre post și rugăciune, a urmat apoi o agapă pentru toți cei prezenți.
  • În 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, la Sfânta Liturghie a participat și părintele Ioan Suciu; s-au dăruit iconițe celor care poartă numele Sfinților Arhangheli.
  • În 7 noiembrie, a avut loc, după Sfânta Liturghie, pomenirea morților, Moșii de toamnă.
  • În 1 noiembrie , Sfânta Liturghie, a participat și părintele Ovidiu Man.
  • În 30 octombrie, s-a desfășurat la biserică activitatea ”Din tainele plantelor” pentru elevii clasei a VII-a de la Școala ”C-tin  Brâncuși”. Invitată, Maria Cantor, profesor de horticultură la Universitatea de Științe Agricole Cluj-Napoca.
  • În 29 octombrie, elevii clasei I de la Școala ”Constantin Brâncuși” au ținut ora de religie în biserică.
  • În 27  octombrire, de sărbătoarea Sfântului Dumitru cel Nou, s-a săvârșit Sfânta Liturghie și după aceea, toți credincioșii care poartă numele acestui sfânt au primit în dar iconițe.
  • În 26 octombrie, de sărbătoarea Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir, s-a săvârșit Sfânta Liturghie și după aceea, toți credincioșii care poartă numele acestui sfânt au primit în dar iconițe.
  • Duminică, 25 octombrie, i-am sărbătorit pe toți credincioșii care s-au născut în luna aceasta, după Sfânta Liturghie, în sala de la demisolul bisericii.
  • În 24 octombrie parohia noastră a organizat un pelerinaj pentru corul parohiei la care au participat și alți credincioși la atelierul de sculptură din satul Baba, Măn. Dealu Mare, Rohia, Rohița, Lăpușul Românesc, Biserica veche de lemn din Rogoz, monument UNESCO și biserica ortodoxă nouă, Mănăstirea Cășiel; la întoarcere, o familie de credincioși din Târgu Lăpuș ne-au așteptat cu plăcinte și alte bunătăți din care am mânct toți cu bucurie.
  • Duminică, 18 octombrie a slujit la Sfânta Liturghie și părintele Prof. Mircea Basarab
  • În 17 octombrie, credincioșii din parohie și nu numai, au mers în pelerinaj la Mănăstirile Nușeni, Biserica ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”  din Bistrița, Mănăstirea Piatra Fântânele, Dorna Arini, Biserica din Parohia din Mureșenii Bârgălui, Mănăstirea Strâmba din județul Bistrița.
  • Vineri, 16 octombrie, la slujba Sfântului Maslu, a slujit împreună cu preoții noștri și părintele profesor Mircea Basarab.
  • În 14 octombrie, de sărbătoara Sfintei Cuvioase Paraschiva, a slujit la Sfânta Liturghie și părintele Mihai Ranta. Credincioșii care poartă numele sfintei, au primit, în dar, iconițe.
  • În 11 octombrie, a slujit la Sfânta Liturghie și părintele Ovidiu Man.
  • În 10 octombrie, parohia noastră a organizat un pelerinaj pentru copiii și tinerii de la Cercul de pictură al parohiei la Protopopiatul din Huedin-Mănăstirea Ciucea -Mausoleul de la Ciucea unde se află mormântul poetului Octavian Goga- Biserica ortodoxă din Bucea-Mănăstirea Piatra Craiului- Biserica ortodoxă de la Valea Drăganului.
  • 3 octombrie, a slujit la Sfânta Liturghie părintele Marian Sridon, inspector de religie.
  • 2 octombrie-15 noiembrie 2015, Concursul de grafică religioasă ”Aripi spre cer”; Organizatori: Şcoala ”Constantin Brâncuși” Cluj-Napoca, Str. Horticultorilor Nr.1, reprezentată prin Dir. Prof. Eugenia-Victoria Marcu și Dir. adj. Prof. Mirela Nicoară și Parohia Ortodoxă Română ”Nașterea Domnului” Cluj-Napoca, Str. Rășinari 1A, reprezentată prin: Preot Paroh Nicolae Buda, Pr. Valentin Bochiș Coordonator: Prof de religie DANIELA NECULA; Echipa de proiect: dir. prof. Eugenia-Victoria Marcu, dir. adj. prof. Mirela Nicoară, prof desen Silvia Făgărășanu; bibl. Marilena Asănică; Regulamentul concursului: Perioada2 octombrie -15 noiembrie 2015; Participanți: elevii din clasele a IV-a – a VIII-a; Elevii vor executa lucrări  de grafică cu tematică religioasă care să reprezinte troițe, altare, biserici ortodoxe din lumea creștină, obiecte și veșminte bisericești, cetăți, biblii vechi, papirusuri, sfeșnice, pergamente, manuscrise vechi românești, etc); Lucrările vor fi executate pe hârtie sau carton cu dimensiunile A4; pe spatele lucrării, vor fi scrise datele concurentului: nume și prenume, școala, localitatea, clasa, adresa, număr de telefon și adresă de email. Lucrările vor fi trimise în plic, de la fiecare școală, până în data de 6 noiembrie pe adresa Școlii ”Constantin Brâncuși” Cluj Napoca, Strada Horticultorilor, nr. 1, Cluj-Napoca, Jud. Cluj, Cod poștal 400457 (pe plic se precizează: Pentru Concursul de grafică religioasă ”Aripi spre cer”). Premierea va avea loc, duminică 15 noiembrie la Parohia Ortodoxă Română ”Nașterea Domnului” din Cluj Napoca, paroh, Pr. Nicolae Buda, după Sfânta Liturghie, ora 12; Lucrările prezentate vor fi reunite într-un album ca va putea fi achiziționat de fiecare participant. Date referitoare la concurs se găsesc pe site-ul Parohiei Ortodoxe Române ”Nașterea Domnului” din Cluj Napoca www.nastereadomnuluicluj.ro și pe site-ul Şcolii ”Constantin Brâncuși” Cluj-Napoca www.scoala-constantin-brancusi.ro
  • În 29 septembrie, elevii clasei a VIII-a B de la Școala ”Constantin Brâncuși” au aflat câteva din ”Secretele bucătăriei tradiționale românești” în cadrul unei activități care s-a desfășurat la biserică. Elevii, sub îndrumarea unei credincioase din parohie, au învățat să conserve castraveții pentru iarnă; au primit apoi diplome și iconițe; după aceea, au participat  la o mică agapă
  • În 27 septembrie, a slujit la Sfânta Liturghie și părintele pensionar Dumitru Nan. După aceea, în sala de la demisolul bisericii, a avut loc sărbătorirea credincioșilor născuți în luna septembrie.
  • În 14 septembrie, la festivitatea de deschidere a noului an școlar 2015-2016 a  participat părintele Nicolae Buda.
  • În 12-13 septembrie, a avut loc un pelerinaj la Mănăstirile de pe Valea Buzăului și de pe Valea Teleajenului; în drum, am vizitat Mănăstirile Recea ( Mureș), Bunești (Brașov); apoi Mănăstirile Cârnu, Ciolanu; a urmat cazarea la centrul de agrement Poiana Pinului, jud. Buzău;a doua zi ne-am închinat la Catedrala Episcopală din Buzău și la Mănăstirile Zamfira, Suzana, Cheia, Sighișoara.
  • În 13 septembrie, a slujit la Sfânta Liturghie părintele Octavian Picu.
  • În 8 septembrie, de sărbătoarea ”Nașterii Maicii Domnului”, a slujit la Sfânta Liturghie și părintele Octavian Picu; la priceasnă, a cântat micuța Mireia Cadiș, închinându-i Maicii Domnului două cântece religioase cu emoție  și cu  inocența ei de copil; după aceea, credincioșii care poartă numele Maicii Domnului și derivatele acestuia, au primit în dar iconițe; pentru toți credincioșii s-au dat  colăcei.
  • În 6 septembrie, a avut loc Ziua parohiei, hramul care marchează sfințirea demisolului bisericii de către IPS Arhiepiscop Bartolomeu. Mulți credincioși au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în sobor de preoți, iar cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Dumitru Bărbos de la Parohia Sfântul Mina din Cartierul Bună Ziua; a completat apoi, subliniind importanța primei Liturghii care se săvârșește într-o biserică, marcând întemeierea acesteia și formarea comunității de suflete, părintele prof. Mircea Basarab. După aceea, a avut loc un parastas de pomenire a ctitorilor, a celor care nu mai sunt printre noi și au contribuit la înălțarea acestei biserici; la sfârșit, toți credincioșii au participat la o mică agapă frățească în curtea bisericii (colăcei și vin); s-au distribuit iconițe și foaia Troița, nr. 5 și au fost expuse icoanele pe sticlă realizate de copiii de la Cercul de pictură al Parohiei, expoziție cu scop caritabil (Așezământul de copii de la MănăstireaFlorești; preoții, membrii Consiliului, Comitetului și ai corului Parohiei cu familiile lor au participat la o agapă frățească în sala de la demisolul bisericii.
  • În 30 august 2015, la Sfânta Liturghie a participat și părintele Ioan Suciu; după aceea, a avut loc sărbătorirea credincioșilor născuți în luna august, (părintele Valentin Bochiș, 3 august).
  • În 23 august, duminică, a slujit la Sfânta Liturghie părintele Arhidiacon Sorin Marciuc și a ținut un cuvânt de învățătură despre întrebările pe care trebuie să le punem lui Dumnezeu în momentele esențiale ale vieții noastre, așa cum tânărul din Evanghelia de astăzi a încercat să găsească calea spre mântuire, vorbind cu Hristos (poze când se va remedia eroarea).
  • 16 august, de sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni, a slujit la Sfânta Liturghie și părintele Ioan Suciu, La strană, a cântat frumoase pricesne, împreună cu corul, d-na Maria Marcu, credincioasă a parohiei noastre și cunoscut interpret de muzică populară.
  • De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, credincioșii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, invitat părintele  Marius Picu, preot în Spania care a ținut un  cuvânt de învățătură despre rugăciune, despre Maica Domnului care a fost rodul rugăciunii și în toată viața ei, a lucrat rugăciunea, fiind un exemplu pentru noi și familiile nostre. După Sfânta Liturghie, au primit câte o iconiță toții credincioșii care poartă numele Maria și derivatele lui. De asemenea, și copiii care s-au împărtășit au primit în dar iconițe cu Adormirea Maicii Domnului.
  • În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, credincioșii au participat la sfintele slujbe, Vecernia cu litie, Paraclisul Maicii Domnului, Prohodul Adormirii Maicii Domnului cu înconjurarea bisericii: apoi toți credincioșii au fost miruiți și au primit în dar câte o iconiță cu Maica Domnului de la Nicula.
  • Pe parcursul întregului post al Adormiri Maicii Domnului, credincioșii parohiei noastre au participat la serile duhovnicești la care s-au citit Paraclisul MAicii Domnului și catehezele  privitoare la poruncile bisericești.
  • În 6 septembrie 2015, credincioșii parohiei ”Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca vor prăznui sărbătoarea parohiei care are loc în fiecare an în prima duminică după 4 septembrie, când a fost  sfințit demisolul bisericii de către ÎPS Arhiepiscop Bartolomeu Anania . Va fi ziua  fiilor parohiei unde sunt invitați să participe toți credincioșii împreună cu familiile, rudele și prietenii lor pentru a se bucura de Sfânta Liturghie în sobor de preoți, urmată de o mică agapă frățească.
  • În 9 august, am sărbătorit cei 98 de ani pe care, în 12 august, îi va împlini d-na Maria Șopterean, o bună credincioasă a bisericii noastre.
  • În 8 august,  s-a organizat un pelerinaj la Mănăstirile Prislop, Râmeți, Dumbrava și Mihai Vodă.
  • În 26 iulie, au fost sărbătoriți după Sfânta Liturghie, credincioșii care s-au născut în luna iulie. A slujit la Sfânta Liturghie și părintele Ioan Suciu.
  • În 25 iulie, parohia a organizat un pelerinaj în Țara Năsăudului la următoarele mănăstiri și biserici de mir: Mănăstirea Nușeni, Biserica Ortodoxă din Beclean, Mănăstirea Parva-Rebra, Centrul Misionar pentru Tineret ”Ioan Bunea” din Sângeorz Băi și Biserica Sfinții ”Ap. Petru și Pavel” și ”Sfântul Nicolae”, pr. paroh Dacian Șanta, Mănăstirea Cormaia, Catedrala Ortodoxă ”Sfântul Nicolae” din Năsăud, pr. paroh Lucian Greabu,  Mănăstirea Dobric, Mănăstirea Nicula.
  • În 20 iulie, de Ziua Sfântului Prooroc Ilie, a slujit la Sfânta Liturghie și părintele Mihai Ranta . Toți credincioșii prezenți la slujbă care poartă numele Sfântului Ilie au primit în dar câte o iconiță.
  • În 19 iulie, a slujit la Sfânta Liturghie și părintele Ioan Timar, proaspăt pensionar.
  • În 12 iulie, a slujit la Sfânta Liturghie părintele Iulian Câmpean și a ținut cuvânt de învățătură.
  • 29 iunie, de sărbătoare Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a slujit la Sfânta Liturghie părintele Mihai Ranta; tuturor credincioşilor care poartă numele celor doi apostoli li s-a cântat ”La mulți ani!” şi au primit în dar iconițe.
  • 20-26 iunie, pelerinaj în Grecia organizat de parohia noastră prin Centrul de pelerinaje Renașterea al Arhiepiscopiei Vadului, Felacului și Clujului;
  • 20 iunie a avut loc premierea participanților la Concursul literar-religios ”Lăsați copiii să vină la Mine!”, Ediția a IX-a 2015 și a celor mai buni elevi de la Școala ”Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca.
  • 14 iunie, a slujit la Sfânta Liturghie părintele arhidiacon Sorin Marciuc și a ținut un frumos și emoționant cuvânt de învățătură despre chemarea apostolilor, dar și a noastră a tuturor de a-L urma și a-I sluji lui Hristos;
  • 9 iunie, a avut loc Concursul de cântece și poezii ”Micul Onufrie, Ediția a 9-a 2015: au participat elevii claselor pregătitoare, cls. a II-a, a III-a, a IV-a, a VI-a de la Școala ”Constantin Brâncuși”; au fost însoțiți la biserică de prof. Alina Bărăian (dir adj.), Daniela Necula-prof. de religie, Ionela Măhăra (prof. de muzică), Ana-Maria Țibre, Maria Țibre (prof. de sprijin) și d-nele înv. Elena Țilea, Alina Mitrea, Irma Ion; gazde au fost părinții Nicolae Buda și Dorel Man; au fost invitați părinții și bunicii copiilor, întâlnirea aceasta făcând parte din activitatea ”Mai aproape unii de alții”, cuprinsă în Parteneriatul parohiei și școală în anul acesta școlar.
  • 4 iunie, a avut loc o întâlnire în biserică a elevilor din cls. a VI-a, a VII-a, a VIII-a (100 de copiii) cu prof. dr. Nicola Miu care le-a vorbit despre alimentație, igienă, relații de prietenie; ei au fost însoțiți de  însoțiți de Daniela Necula, prof. de religie, Stela Timar, prof. de religie și Ana-Maria Țibre, prof. de limba și literatura română și întâmpinați de părintele Valentin Bochiș. A discutat și despre post, având în vedere că luni, 8 iunie, începe postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, la această întâlnire  având loc și tradiționala noastră agapă (cozonac, ceai).
  • Luni, 1 iunie, de Sfânta Treime, s-a săvârșit Sfânta Liturghie; a slujit împreună cu preoții noștri, părintele Mihai Ranta; apoi, poate ca un mic dar făcut nouă, de Ziua copilului, a dorit să cânte pentru noi, după Sfânta Liturghie, micuța Mireia Cadiș; abia depășind strana, i-a trebuit un scaun pentru a ajunge la microfon, dar i-a încântat pe toți prin vocea frumoasă, caldă și emoția cu care i-a închinat, din inima ei curată, o priceasnă Măicuței Sfinte.
  • Duminică, 31 mai a fost sărbătoarea Rusaliilor, la Sfânta Liturghie, participând foarte mulți credincioși; au fost apoi sfințite apa și spicele, iar credincioșii au fost stropiți cu apă sfințită; a avut loc, după aceea, a avut loc întâlnirea cu părinții care și-au botezat copiii în anul 2014 în biserica noastră și au participat împreună cu cei mici la o mică agapă; invitat a fost prof. dr. Nicolae Miu ; s-a distribuit nr. 4 al foii ”Troița”.
  • 24 mai, Sfânta Liturghie, la priceasnă a cântat d-na Maria Marcu, credincioasă a parohiei noastre; după aceea au fost sărbătoriți credincioșii care s-au născut în luna mai.
  • 21 mai, s-a săvârșit Sfânta Liturghie de Ziua Înălțării Domnului și sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena; la Sfânta Liturghie, au participat copiii de la Grădinița ”Lumea copiilor” care s-au împărtășit și au primit împreună cu ceilalți copii dulciuri și iconițe. Apoi, toți credincioșii au participat la Parastasul pentru pomenirea eroilor; celor care poartă numele Constantin și Elena, li s-a cântat ”La mulți ani” și au primit în dar iconițe cu Sfinții Împărați.
  • 17 mai, anunțarea Concursului literar-religios ”Lăsați copiii să vină la Mine”, pentru cls. IV-VIII, Ed. a 9-a 2015, 17 mai-21 iunie 2015; la priceasnă, au susținut un mic concert de cântece religioase un grup de elevi de la Șc. ”C-tin Brâncuși” din Cluj-Napoca, însoțiți de d-na Daniela Necula, prof. de religie.
  • 16 mai, pelerinaj la Mănăstirile din Sălaj: Biserica Ortodoxă din Chinteni, Măn. Cristorel, Biserica de lemn din Așchileu Mic, Măn. Voivodeni, Măn. Strâmba  Grădina Zmeilor, Catedrala ”Sfânta Vineri” din Zalău, Măn. Bic.
  • Marți, 13 mai, elevii clasei a IV-a C de la Școala ”C-tin Brâncuși” au venit la biserică și în sala de la demisol au scris lucrările pentru Concursul literar ”Lăsați copiii să vină la Mine”.
  • Luni, 12 mai, a avut loc o nouă întâlnire cu elevii de la Școala ”C-tin Brâncuși” cls. pregătitoare B și clasa a III-a B pentru a descoperi tradițiile românești,  mai întâi meșteșugurile și acum bucătăria tradițională. Au fost prezenți la această activitate preoții Nicolae Buda și Dorel Man, d-na Daniela Necula, prof. de religie și d-na Dana Apostoaie învățătoare, precum și credincioși din parohie; a urmat apoi o mică agapă la care au participat cei 48 de elevi și toți cei care i-au însoțit; după sfințirea bucatelor, au gustat și din bucate tradiționale (pancove și caș).
  • Duminică, 3 mai, a slujit la Sfânta Liturghie împreună cu preoții noștri, Pr. Dr. Mircea Basarab, preot pensionar. Părintele  a întemeiat Parohia Ortodoxă Română “Naşterea Domnului” din München (1976) și Parohia Ortodoxă Română “Sf. Dumitru” din Nürnberg (oct. 1981). Intre 1976 – 2013 a fost parohul Parohiei din München, iar intre 1981 si 1997 si al celei din Nürnberg. Este licenţiat al Institutului Teologic din Sibiu şi al Facultăţii de Filologie a Universităţii din Cluj-Napoca, iar din 1978 doctor în Teologie al Institutului Teologic din Bucureşti. În ţară, a fost profesor la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca, de unde a plecat la München în 1974, ca bursier al Bisericii Evanghelice din Germania
  • 26 aprilie, de Duminica Mironosițelor, la Sfânta liturghie, la Priceasnă, d-na Maria Marcu a oferit în dar o cântare a Inverii,  tuturor credincioaselor din biserică. După Slujbă, au fost sărbătoriți toți credicioșii care s-au născut în luna aprilie.
  • În 25 aprilie, parohia noastră a organizat un pelerinaj la Mănăstirile din Munții Apuseni: Sfântul Ioan Botezătorul de la Remetea, Muncel, Lupșa, Sfântul Ilie, Albac, Buna-Vestire, Pătrânjeni, Râmeți.
  • În 24 aprilie, d-na Teodora Angelescu a vizitat copiii de la Cercul de pictură al parohiei pentru a-i dărui fondurile bănești obținute din vânzarea ouălor decorative realizate de ei.
  • În 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe. a slujit la Sfânta Liturghie și părintele Mihai Ranta; după aceea, toți credincioșii care poartă numele acestul sfânt au primit în dar iconițe.
  • În ziua de Paști, 14 aprilie, s-a săvârșit Sfânta Liturghie, înmulțind bucuria ce a urmat Învierii Domnului! După aceea, copiii au primit pachete cu dulciuri, s-a distribuit foaia ”Troița” și a continuat Expoziția de ouă decorative, deschisă cu scop caritabil
  • După sâmbăta tăcerii, a urmat bucuria Învierii de la miezul nopții când s-a săvârșit slujba Învierii la care a participat un număr foarte mare de credincioși, Piața Hermes fiind inundată de lumina lumânărilor cu grijă ocrotite, lumină care a luminat fețele și sufletele tuturor!
  • În Vinerea Patimilor, seara, s-a săvârșit Prohodul Domnului nostru Iisus Hristos; la slujbă a participat și părintele Octavian Picu.
  • În Joia Mare, a avut loc Sfânta Liturghie, la care s-a scos și Sfântul agneț pentru împărtășirea bolnavilor, apoi s-au sfințit pâinea și vinul pentru Sfintele Paști; credincioșii au participat la tăierea pâinii; seara de la orele 18.00, a avut loc Denia celor 12 Evanghelii; a slujit împreună cu preoții noștri și părintele Octavian Picu.
  • În 7 aprilie, în cadrul Programului ”Școala altfel”, au fost la biserică 3 grupe de la Grădinița ”Lumea copiilor” și s-au împărtășit; una din grupe a făcut o vizită la Biblioteca Parohiei, această întâlnire făcând parte din Parteneriatul încheiat cu această grădiniță (coordonator de proiect, educator, Georgeta Plăcintar). Toți copiii au primit în dar iconițe.
  • În 5 aprilie, Duminica Floriilor, a adunat la Sfânta Liturghie numeroși credincioși care au înflorit cu chipurile și cântările lor biserica; au fost sfințite apoi mlădițele de salcie care amintesc de ramurile de finic cu care a fost întâmpinat Mântuitorul la intrarea în Ierusalim; după slujbă, toți copiii prezenți la biserică au primit în dar dulciuri, dar și cărticele de povești și de colorat, donate de Editura Maxim Bit din Cluj-Napoca. Apoi, toți credincioșii au plecat acasă, ducând cu ei frumusețea rugăciunilor  și ramuri de salcie sfințite. A fost deschisă Expoziția de ouă decorative . Până la Paști, cei care doresc pot să achiziționeze ouă și decorațiuni de Paști care au fost realizate de copiii de la Cercul de pictură; expoziția are scop filantropic, fondurile bănești fiind îndreptate și de această dată spre Așezământul de copii de la Mănăstirea Florești.
  • În 4 aprilie , Sâmbăta lui Lazăr, pomenire celor adormiți;
  • În 30 martie, s-au spovedit și s-au împărtășit elevii de la Școala ”C-tin Brâncuși” din Cluj-Napoca.
  • În 29 martie, după Sfânta Liturghie,  i-am sărbătorit  pe credincioșii care s-au  născut în luna martie.
  • În 25 martie, de sărbătoarea Bunei Vestiri, a fost un praznic frumos ca toate praznicele închinate Maicii Domnului. Sfânta Liturghie de azi a fost un popas lin pe calea lungă a Postului Sfintelor Paști, la care credincioșii au participat cu bucurie, cinstind-o pe Maica Domnului. Pricesnele închinate Fecioarei Maria, au umplut de lacrimi ochii celor prezenți.
  • În 24 martie, în ajunul Bunei Vestiri a avut loc la Capela Școlii ”C-tin Brâncuși” din Cluj-Napoca  o întâlnire preoți, dascăli, elevi în cadrul activității ”Florile rugăciunii pentru Maica Domnului și pentru mama mea”. Preoții Nicolae Buda și Dorel Man au săvârșit aici slujba Acatistului Bunei Vestiri și o slujbă de mulțumire împreună cu toți cei prezenți (cls. a III-a B, înv. Viorela Bodea, dir. prof. Eugenia Marcu, dir. adj. Alina Bărăian și alte cadre didactice și elevi ); elevii au susținut apoi un scurt program de poezii și rugăciuni, fiind pregătiți de d-na Daniela Necula, profesor de religie. Au primit în dar iconițe și foaia parohiei ”Troița”.
  • Pe parcursul întregului post al Sfintelor Paști, în fiecare sâmbătă, un număr mare de credincioși participă la slujba de pomenire a celor adormiți, după Sfânta Liturghie.
  • În 20 martie , a avut loc ultima întâlnire din cadrul serilor duhovnicești de anul acesta din Postul Sfintelor Paști la parohia noastră. În cadrul acestora, s-a săvârșit Sfânta Taină a Maslului și părintele Iacob Cismaș a ținut un frumos cuvânt de învățătură despre purtarea crucii.
  • În 12 martie, a avut loc a doua întâlnire a preoților  și credincioșilor la Sfânta Taină a Maslului, de data aceasta, la Parohia “Sfântul Mina” din Cluj-Napoca, în cadrul tradiționalelor seri duhovnicești din Postul Sfintelor Paști. Pãrintele Dorel Man a ținut un cuvânt de învățătură.
  • În 6 martie, d-na Teodora Angelescu, membru fondator al Asociației Filantropice ”Sfântul Onufrie”,  a venit la copiii de la Cercul de pictură al bisericii pentru a primi donația în bani  pentru Așezământul de copii de la Mănăstirea Florești, fondurile bănești fiind obținute din vânzarea mărțișoarelor realizate de copii în cadrul activității filantropice începută la jumătatea lunii februarie.
  • Joi, 5 martie, a avut loc o întâlnire cu elevii de la Școala ”Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca (dir. Eugenia Marcu) și de la Grădinița ”Lumea copiilor” din Cluj-Napoca (dir. Livia Pojar) în cadrul parteneriatelor încheiate cu aceste două instituții. Elevii clasei pregătitoare au venit la biserică în ora de religie însoțiți de d-na Daniela Necula, prof. de religie și de d-na înv. Dana Apostoaie. De data aceasta, copiii au fost chemați să descopere meșteșuguri tradiționale și să se bucure de prezența d-nei Pălăguța Hodor, meșter popular maramureșean care i-a inițiat pe cei mici în tainele țesutului deoarece, de la 8 ani, țese pânză, toarce lână, urzește, pregătește firele pentru război și din lână și din pânza țesută face cămăși populare, cojoace, trăistuțe. Îmbrăcată într-un autentic costum popular, lucrat de mâinile sale, i-a încântat pe copii, spunându-le, cu vioiciunea și frumusețea graiului maramureșean, povestea războiului de țesut, a ”tiarei”cum îi spune ea, în timp ce țesea, reînviind pentru noi vremea copilăriei, când fiecare din bunicile noastre știa acest meșteșug și cu el își  îmbrăcau casa și  pe toți ai ei.
  • Miercuri, 4 martie 2015, au început serile duhovnicești împreună cu preoții și credincioșii a 3 parohii din vecinătate. Preoții și credincioșii acestor parohii se vor întâlni pe rând la una din biserici la pentru a săvârși împreună Sfânta Taină a Maslului și a asculta un cuvinte duhovnicești. Prima întâlnire a fost la Biserica ”Sf. Dumitru cel Nou” (Paroh, pr. Ioan Cismaș) și a ținut un cuvânt de învățătură părintele Dumitru Bărbos care păstorește Parohia ”Sfântul Mina” din Cartierul Bună Ziua; această biserică va fi gazdă, joi, 12 martie, la orele 18.oo unei noi seri duhovnicești; întâlnirie se vor încheia, vineri, 20 martie la parohia noastră de lângă Hermes.
  • Duminică, 1 martie, la Sfânta Liturghie a participat, ca întotdeauna, un număr impresionant de credincioși, aducând primăvara și în biserica noastră prin căldura și lumina sufletelor lor. După Sfânta Liturghie, toate credincioasele au primit în dar o iconiță cu Maica Domnului de la Nicula, ca mărțișor și ca semn de aleasă prețuire. Au fost anunțate tradiționalele seri duhovnicești din Postul Sfintelor Paști, care se vor desfășura împreună cu preoții și credincioșii din Parohiile Sfântul Dumitru cel Nou și Sfântul Mina din Cluj-Napoca. Miercuri, 4 martie, ne vom întâlni la Slujba Sfântului Maslu la Parohia Sfântu Dumitru de la Interservisan.  Azi, prima duminică din Postul Sfintelor Paști, a fost Duminica Ortodoxiei, instituită de către Sinodul de la Constantinopol (843) ca sărbătoare ce subliniază biruința dreptei credințe asupra iconoclasmului.  S-a deschis, până în 25 martie, Colecta pentru Fondul Misionar Central. Poate fi această sărbătoare a creștinătății un îndemn la apărarea credinței noastre, în aceste vremuri în care, în numele unei libertăți prost înțelese, Hristos este scos din școală și din sufletele copiilor noștri. Împotriva acestei lucrări, părinții au responsabilitatea să se lupte, demonstrând că ora de religie are un rol important în formarea și educarea copiilor.  Acolo și la Biserică, ei învață valorile creștine, învață să fie buni, generoși, milostivi, cinstiți! Un exemplu pentru acest lucru este frumoasa activitate filantropică pe care au derulat-o copiii de la Cercul de pictură al bisericii noastre , majoritatea elevi ai Școlii ”C-tin Brâncuși” din cartier,  care  s-a încheiat azi: mărțișoarele confecționate de ei, împreună cu coordonatoarele cercului, reunite într-o expoziție cu vânzare, au fost vândute și o parte din fondurile bănești vor fi îndreptate spre Așezământul de copii de la Mănăstirea Florești.
  • Vă mulțumim respectuos  că  ați avut bunăvoința de a vă achita contribuția (donația) către  Parohia Ortodoxă ” Nașterea    Domnului” din Cluj-Napoca pe   anul 2015. Cu ajutorul dumneavoastră, putem să achităm toată întreținerea instituției noastre și, de asemenea, să desfășurăm mai multe proiecte religioase, culturale și sociale, despre care puteți afla, luând parte la serviciile religioase zilnice! (Paroh, Pr. Nicolae Buda)
  • În 22 februarie 2015, a continuat Târgul  de mărțișoare  cu scop caritabil,(rămânând deschis până în data de 1 martie 2015); după Sfânta Liturghie au fost sărbătoriți credincioșii născuți în luna februarie. De asemenea, a fost citit îndemnul Părintelui Mitropolit Andrei tuturor credincioșilor din biserică, în primul rând părinților, pentru a-și înscrie copiii la ora de religie până în data de 6 martie 2015, deoarece Curtea Constituțională a României a decis că participarea la ora de religie se face numai pe baza unei cereri scrise a elevului major a părintelui sau a tutorelui elevului minor. Cererea se poate descărca de pe site-ul  www.patriarhia.ro  sau www.oradereligie.ro .
  • În 17 februarie, a avut în biserică întâlnirea cu elevii Școlii ”C-tin Brâncuși”, în cadrul parteneriatului încheiat cu biserica în anul școlar 2014-2015, cu tema ” Avem nevoie de modele? Unde să le găsim?” Invitată a fost D-na Delia Gâtlan violonistă  la Opera Română din Cluj-Napoca și psiholog. Au fost prezenți la activitate părintele Nicolae Buda, d-na dir. adj. prof. Alina Bărăian, d-na Daniela Necula, prof. de religie și d-na Stela Timar , prof de chimie.
  • În 15 februarie 2015, s-a deschis Expoziția de mărțișoare (cu vânzare), realizate de copiii de la Cercul de pictură al bisericii.O parte din fondurile obținute din vânzarea mărțișoarelor, vor fi direcționate către Așezământul de copii de la Florești. Expoziția va fi deschisă până la 1 martie. În această duminică, au fost la biserică în jur de 750 de credincioși ( tombolă cu 3 premii-cărți religioase)
  • În 11 februarie, elevii claselor a IV-a A și a II-a B de la Școala ”Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca, însoțiți de d-na Daniela Necula, profesor de religie, d-nele învățătoare Elena Țilea și Cecilia Pașca au venit la biserică pentru a se ruga și a primi un cuvânt de învățătură despre postul Sfintelor Paști.  Ei au fost întâmpinați de părintele Dorel Man care le-a povestit copiilor despre ce înseamnă acest post, ca o ascultare de Biserică, asemănătoare ascultării pe care trebuie s-o facă ei cu dragoste de părinții și dascălii lor. A urmat apoi un scurt program artistic și religios, după care, toți cei prezenți au coborât la demisol unde au participat la ”masa prieteniei”, un prim exercițiu la postul ce va să vină, pentru că azi, fiind miercuri, ei au fost serviți cu bucate tradiționale de post și s-au bucurat să mănânce și să împartă între ei cele dăruite.
  • În 30 ianuarie, de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie și Ioan Gură de Aur,  a slujit și părintele Mihai Ranta. Cei care poartă numele celor trei sfinți, au primit în dar iconițe!
  • În 29 ianuarie, În cadrul Parteneriatului ”Cu Hristos în fața marilor încercări din viața de școlar”, încheiat cu Școala ”C-tin Brâncuși” a avut loc  activitatea ”Avem nevoie de modele în viață. Unde să le găsim?” În cadrul acestuia, ne-am întâlnit cu d-na Narcisa Bolog, medic de urgență la Spitalul militar din Cluj-Napoca. Au fost prezenți elevii claselor a VII-a B și a VIII-a B, însoțiți de d-na dir. adj. prof. Alina Bărăian, prof. de religie Daniela Necula și prof. Ana-Maria Necula.
  • În 25 ianuarie, după Sfânta Liturghie, în fața tuturor credincioșilor prezenți la biserică, părintele Nicolae Buda, a făcut darea de seamă pe anul 2014; după aceea, au fost sărbătoriți: ”Cel mai fidel cititor” al Bibliotecii Parohiale, credincioșii născuți în luna ianuarie (Pr. Dorel Man, Gavril Cătinaș-94 de ani și Ștefan 3 ani; de asemenea, au participat la agapă și o parte din colaboratorii foii parohiei Troița, aflată în al 8-lea an de apariție; s-a distribuit Foaia ”Troița” care a cuprins Darea de seamă a activităților parohiei pe anul trecut.
  • În 18 ianuarie, au fost răsplătiți în biserică credincioșii care au avut în anul 2014 succese deosebite la Competiții și Olimpiade Naționale și Internaționale; au răspuns chemării noastre elevi sportivi cu medalii de aur, argint și bronz la karate, judo, fotbal, elevi câștigători la olimpiadele de limba și literatura română, chimie, fizică, astronomie, geografie (Locul I la etapa națională). La Sfânta Liturghie au slujit părintele inspector școlar Marian Sidon care a ținut și un bogat cuvânt de învățătură și părintele Florin Mereu, proaspăt hirotonit ca preot pentru o parohie dintr-un sat din județul Cluj. Câștigătorii au primit în dar diplome, cărți religioase și calendare.
  • În 11 ianuarie, după Sfânta Liturghie au fost sărbătorite  familiile care s-au cununat anul trecut în biserica noastră! Au fost felicitate cele 11 familii participante care au primit în dar cărți religioase, iconițe, calendare și o diplomă-felicitare! A urmat apoi o agapă în sala de la demisolul bisericii.
  • În 6 ianuarie, sărbătoarea Botezului Domnului, s-a săvârșit Sfânta Liturghie, sfințirea mare a apei și stropirea cu apă sfințită a credincioșilor. A participat la slujbă și o grupă de copii de la Grădinița ”Lumea copiilor din cartier; toți credincioșii au primit în dar un calendar -iconiță din care preoții au lăsat și în casele celor care le-au deschis porțile.
  • Până în ajunul Bobotezei, a continuat sfințirea caselor din parohie care a început în 27 decembrie 2014.
  • În 4 ianuarie, au fost sărbătorite familiile care au împlinit 50 de ani de căsătorie în anul 2014.
  • În luna ianuarie se derulează Proiectul   ”Luna credincioșilor”,  dedicat sărbătoririi enoriașilor care au avut în anul 2014 evenimente fericite și importante în viața lor: în 4 ianuarie: sărbătorirea familiilor care  au  împlinit 50 de ani de căsătorie în anul 2014; pe 11 ianuarie, întâlnirea după Sfânta Liturghie, cu familiile cununate în 2014 în biserica noastră, urmată o mică agapă; sărbătorirea în Biserică a credincioșilor de toate vârstele care au avut succese deosebite la Competiții Naționale și Internaționale în anul 2014;  în 18 ianuarie, sărbătorirea în Biserică a credincioșilor de toate vârstele care au avut succese deosebite la Competiții Naționale și Internaționale în anul 2014; în 25 ianuarie-desemnarea  și  premierea  în  biserică  a  ”Celui  mai  fidel  cititor”al  bibliotecii  Parohiei  De  asemenea,  vor  fi  felicitați  toți colaboratorii noștri care se ostenesc pentru ca mica foaie parohiei ”Troița” să apară în fiecare an,cu cele 7 numere care cuprind și  activitatea misionar-pastorală, culturală şi socială din parohie(aflată în al 8-lea an de apariție).