Istoric

Parohia”Nasterea Domnului” din Cluj-Napoca a luat fiinta la 16 martie 1990 prin desprinderea din Parohia “Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir”. Primul preot a fost Iulian Benche, aflându-si loc de slujire într-o casa, apoi într-o scoala.

La 7 decembrie 1990, Prefectura Judetului Cluj a concesionat parohiei un teren pentru construirea bisericii pe strada Rasinari, la intersectia cu strada Albac.
Piatra de temelie a noii biserici a fost pusa de Preasfintitul Parinte Episcop-vicar Irineu Bistriteanul în 27 decembrie 1990, iar dupa întocmirea proiectului de catre arhitectii Monica Popa si Marian Munteanu, în toamna anului 1993 a început constructia acesteia.

In anul 1992, parohia a primit al doilea preot, pe Gheorghe Ghit. În februarie 1994, cei doi preoti fiind transferati la alte biserici, preot al parohiei a fost numit Nicolae Buda si împreuna cu credinciosii au continuat lucrarile de construire, amenajând demisolul care, din 4 septembrie 1994, prin binecuvântarea si sfintirea de catre Înaltpreasfintitul Arhiepiscop Bartolomeu Anania, a devenit loc de slujire.

Prin contributia credinciosilor, precum si din sponsorizari si donatii din partea unor binefacatori, s-a putut continua zidirea, mai întâi cu ajutorul unor firme(S.C.A.C.I. S.A. si S.C.Romviocons S.R.L.) si apoi în regie proprie, sub coordonarea d-lui ing. David On si purtarea de grija a Consiliului Parohial.

În acest fel, Sfântul Lacas a fost înaltat si înzestrat cu cele trebuincioase slujirii. La 21 decembrie 2003, Preasfintitul Parinte Episcop-vicar Dr. Irineu Pop Bistriteanul a savârsit slujba de binecuvântare pentru a sluji în Sfântul Altar. În februarie 2000, Sabin Todea a devenit al doilea preot slujitor al bisericii. În 6 septembrie 2007, acesta s-a retras, iar ca preot slujitor a fost numit Nicolae Coriolan Dura, începând cu 1 noiembrie 2007. Tot atunci a fost îmbisericit la biserica noastra Pr. Dorel Man de la Facultatea de Teologie.

Între 29 mai 2007-20 august 2009, biserica a fost pictata în tehnica “fresca” de catre pictorul Pr. Damian Tuluc si ucenicii sai. Iconostasul, sculptat în lemn de stejar de un mester din Târgu Neamt, a fost pictat de catre Prof. Pompei Ungureanu, mobilierul din stejar executat de Gheorghe Caienaru din Cluj-Napoca, iar policandrul, aplicile si toate obiectele din Sfantul Altar au fost executate din alama si cupru de catre Dorin Trebea.

Biserica s-a sfintit de catre Preasfintitul Parinte Episcop-vicar Dr. Irineu Pop Bistriteanul Duminica la 5 septembrie 2010.

Cu incepere de la 1 octombrie 2010, preotul Valentin Bochis, de la parohia “Invierea Domnului” Cluj-Napoca, a fost transferat in postul de preot slujitor la parohia “Nasterea Domnului”, iar preotul Nicolae Coriolan Dura, de la parohia “Nasterea Domnului”, a fost transferat in postul de preot paroh la parohia “Invierea Domnului”.

In data de 1 ianuarie 2016, pr. Valentin Bochis s-a pensionat, la limita de varsta, iar in 1 februarie 2016, in postul de preot slujitor al parohiei a fost transferat pr. Ciprian Talos, fost protopop al Protopiatului Huedin.

În data de 28 iulie 2016, părintele Dorel Man a trecut la cele veșnice.

În data de 27 decembrie 2019,  după Sfânta Liturghie la care participat Î.P.S. Mitropolit Andrei, a avut loc pensionarea părintelui Nicolae Buda.

În urma concursului din 20 decembrie 2019, preotul Cornel Coprean de la Parohia Nimigea de Sus, Protopopiatul Năsăud, a fost numit paroh și   instalat în 26 ianuarie 2020.